Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Prekvapivý objav: Ľudia sa 85 rokov dívali na obrovský poklad a nič netušili

Busta Napoleona
Busta Napoleona (Zdroj: YouTube/Christine Lee)

MADISON - Stratená busta Napoleona od francúzskeho sochára Augusta Rodina bola 85 rokov vystavená na radnici amerického mestečka Madison v štáte New Jersey, bez toho aby ktokoľvek tušil, o ako cenné umelecké dielo ide. Informovala o tom agentúra AP.

Muž narazil na poli na nevšedný poklad: FOTO Archeológovia vo vytržení, to tu ešte nebolo

Medzi rokmi 1915 až 1929 bustu vystavovali v newyorskom Metropolitnom múzeu. Neskôr ju kúpila filantropka Geraldine Rockefellerová Dodgeová a úradníci radnice majú za to, že sochu inštitúcii darovala spolu s ďalšími umeleckými predmetmi okolo roku 1942. Na radnici potom bola busta vystavená celé desaťročia, záznam o nej sa stratil.

Pôvod sochy odhalili v roku 2015, ale kto je jej autorom, radnica oznámila až teraz. Rodinovo autorstvo potvrdil odborník na moderné sochárstvo Jerome Le Blay.

Udalosť opisuje jeden z prítomných nasledovne: "Le Blay prišiel k buste a povedal: Zdravím ťa, priateľu, tak tu si sa celý čas schovával." Neskôr sa otočil na svedkov a starostu sa slovami: "Žili ste s touto vecou 85 rokov a nemáte tušenie, čo to vlastne máte?"

Znalci odhadujú cenu busty až na 12 miliónov dolárov (cca 10,1 milióna eur).

Viac o téme: RadnicaBustaObjavNapoleonMadisonAuguste Rodin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu