Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský dokumentárny film získal prestížnu cenu: Tatranská trilógia ohúrila porotcov

Erik Baláž dostal za svoj dokument ocenenie
Erik Baláž dostal za svoj dokument ocenenie (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Dokumentárny Film Nesmrteľný les od slovenského režiséra Erika Baláža zvíťazil vo svojej kategórii na 43. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Ekofilm v českom Brne.

Film o tatranskej prírode, ktorý je druhým filmovým dielom v rámci tematickej trilógie, bodoval v kategórii Krásy prírody. Uspel tak v konkurencii 2500 filmov z celého sveta. Informovala o tom mediálna manažérka občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ) Ľubica Trubíniová.

"Unikátny les má stromy s priemerným vekom od piatich do 800 rokov, niektoré aj tisíc rokov. Filmom sa snažíme ukázať, ako toto prostredie funguje a ako je v ňom všetko prepojené," opísal režisér dokument. V ňom je vzťah lesa a živočíchov vyrozprávaný cez príbeh medveďa v Tatrách.

Film Nesmrteľný les je druhým filmom z tatranskej trilógie natočenej v rámci spoločnosti Arolla Film, ktorú Erik Baláž založil s kolegami Karolom Kaliským a Jozefom Fialom. Prostredníctvom filmu Strážca divočiny a knihy Posledná pevnosť chcú prispieť k ochrane Tichej a Kôprovej doliny vo Vysokých Tatrách.

"Prostredníctvom autentických záberov sa vo svojich projektoch snažia sprostredkovať nadšenie pre divokú prírodu verejnosti a prispieť k ochrane konkrétnych území divokej prírody," uviedla Trubíniová. V súčasnosti ide podľa nej o záchranu horských lesov a hlucháňa hôrneho.

Tomu podľa Trubíniovej hrozí na Slovensku vyhynutie pre ničenie jeho biotopov nadmernou ťažbou dreva či výstavbou lesných ciest. Režisér Erik Baláž, ktorý je zároveň členom Slovenského ochranárskeho snemu, si ocenenie na festivale prevzal z rúk fotografa divočiny Staffana Windstranda.

Viac o téme: BrnoMedzinárodný filmový festivalErik BalážNesmrteľný lesEkofilm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu