Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Ľudia sa spojili pre dobrú vec: Pri Chtelnici odchovali 11 mláďat vzácnej kane

Mláďatá kane popolavej Zobraziť galériu (4)
Mláďatá kane popolavej (Zdroj: SITA)

CHTELNICA - Ornitológovia sa tešia z odchovaných 11 mláďat vzácneho dravca kane popolavej. Podarilo sa to aj vďaka spolupráci s Poľnohospodárskym družstvom v Chtelnici (okr. Piešťany), na ktorého pšeničných lánoch ochranári zaznamenali štyri hniezda týchto vzácnych dravcov.

V tlačovej správe o tom informovala PR manažérka Ochrany dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová. Kaňa popolavá je mimoriadne vzácna. Ornitológovia ročne nájdu dve až desať hniezd. Keďže tento druh kane hniezdi aj v obilných poliach, bez pomoci človeka by tieto ich hniezda boli zničené pri žatve. Tá je totiž skôr, než sú mláďatá schopné lietať.

FOTO Ľudia sa spojili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pre ochranu kaní popolavých sú kľúčové dve veci – včasné nájdenie hniezda a ústretovosť užívateľa pozemku, na ktorom sa nachádza. Tieto hniezda našli ornitológovia z Trnavy a pracovníci Štátnej ochrany prírody. V čase nálezu sa mláďatá práve liahli, potrebovali ešte mesiac, kým začnú lietať, vysvetlil Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.

FOTO Ľudia sa spojili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Poľnohospodári v Chtelnici s ochranármi spolupracovali. Bez problémov akceptovali vstup ornitológov do obilného poľa, postavenie plotov a konzultovali aj všetky činnosti, ktoré by mohli mláďatá ohroziť. Nepokosili ani plochy obilia okolo každého nájdeného hniezda, dodal. Monitoring a záchranu dravcov tento rok podporila Západoslovenská energetika a. s. v rámci programu 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom.

FOTO Ľudia sa spojili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Kaňa popolavá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu