Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Máte na deti menej času, ako by ste chceli? Vyberte im tú správnu aktivitu

Veselé deti Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Veselé deti (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Začína sa školský rok a okrem vyučovania čaká na deti aj množstvo záujmových krúžkov. Ich ponuka je naozaj rozmanitá – od športových aktivít, ako tanec, bojové umenia či futbal, cez jazyky až po divadelný krúžok. Ako sa v nich zorientovať a podľa čoho vybrať ten, ktorý bude najviac vyhovovať členom vašej rodiny?

Podľa odborníkov je krúžok postavený na pohybe vhodný už pre malých prváčikov. Každé dieťa sa totiž potrebuje hýbať, vtedy lepšie pracuje aj v škole, je sústredenejšie. Kondička však nie je to jediné, čo dieťa športom získa. Naučí sa tiež vydržať, byť samostatné, cieľavedomé, hrať čestnú hru. ,,Syn Marek bol vždy skôr ľahkovážny, skúšal viacero športov, prvotné nadšenie však vždy rýchlo ochablo. Nakoniec sa mu zapáčilo plávanie. Vďaka nemu má nielen výbornú kondičku, ale aj omnoho viac sebadisciplíny, trpezlivosti, zodpovednosti. Už sa nenechá zlomiť neúspechom,  trénuje po ňom ešte viac. A aj keď je plávanie individuálny šport, s ostatnými makajú v tímovom duchu a sú skvelá partia aj mimo bazéna. Podotýkam, že nepláva na úkor školy – známky má celý čas aj popri športe veľmi slušné,“ hovorí Mariana z Bratislavy. Tento ideálny scenár môžete dosiahnuť aj vy. Nezabudnite však pri výbere krúžku na niekoľko dôležitých faktorov.

Získajte prehľad

Súčasná ponuka je bohatá, a ak máte dobre vybrať, potrebujete zistiť čo najviac o jednotlivých možnostiach. Skvelou príležitosťou sú akcie ako Krúžkobranie v bratislavskom Avione, ktoré sa uskutoční 9. septembra. Pod jednou strechou sa budete môcť zoznámiť s dvadsiatkou rôznych záujmových aktivít. Chýbať nebude detská atletika, gymnastika, plávanie, ale ani jazykové či umelecké krúžky. Deti, ktoré už krúžok navštevovali, predvedú, čo sa na ňom naučili. Vy aj vaša ratolesť tak získate možnosť si aktivitu trochu „ohmatať“ a lepšie si predstaviť, čo sa pod jej názvom skrýva. Prítomní budú, samozrejme, aj vedúci krúžkov, ktorí vám odpovedia na vaše otázky. Ak sa aj takéto akcie vo vašom okolí nevyskytujú, môžete si vytypovať pár favoritov a zistiť o nich viac. Choďte sa pozrieť na hodinu, popýtajte sa iných rodičov na ich skúsenosti.

Učenie sa na husliach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Počúvajte svoj dieťa

V prvom či druhom ročníku na základnej škole je výber krúžkov pre potomka najmä vo vašej réžii. Sledujte ho, skúste odhadnúť, aká činnosť by ho napĺňala. V deviatich-desiatich rokoch už vaša ratolesť zrejme sama vie, čomu by sa chcela venovať a treba brať jej názor na vedomie. ,,Dcéra chodila odmalička na atletiku, tešili sme sa, ako jej to ide. V štvrtej triede povedala, že ju to nebaví a začala chodiť s kamarátkou na volejbal. Dosť nás to mrzelo, už sme ju videli na Olympiáde. Ale musím priznať, že na volejbal chodí s väčším nadšením,“ uznáva otec jedenásťročnej Gabiky. 

Spoznajte trénera či vedúceho

Ten totiž bude udávať tón krúžku. Zistite od neho všetko, čo vás zaujíma o jeho priebehu. Pokojne sa zamerajte aj na jeho pedagogické postupy – napríklad ako vie dieťa motivovať, keď sa mu nechce, prípadne ako sa zachová, keď je drzé. Schopnosť riešiť takéto situácie sa môže ukázať ako veľmi rozhodujúca. ,,Môj syn má dosť komplikovanú povahu, aj najmenší neúspech ho veľmi rozladí a občas aj vybuchne. Osvedčilo sa nám aikido. Odkedy tam chodí je uvoľnenejší a spokojnejší. Myslím, že je to najmä zásluha trénera – je veľmi pokojný a rozvážny, vie deti dobre usmerniť,“ hovorí Eva, mama desaťročného Adama.

Cestovanie na tréning
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Myslite aj na peniaze

Krasokorčuľovanie, tenis, hokej – niektoré krúžky dokážu poriadne zaťažiť rodinný rozpočet. Najmä ak máte viacero detí, informujte sa o nákladoch radšej vopred, aby ste nezostali nepríjemne zaskočení. A to nielen o poplatku za samotný krúžok, ale aj o približnej cene výbavy, prípadne nutnosti cestovných nákladov a podobne. Na toto všetko sa môžete popýtať aj na Krúžkobraní v bratislavskom Avione. Zistite, či iný klub nevie dieťaťu výstroj zapožičať, alebo mu ho aspoň zaobstarať lacnejšie, a rozhodujte sa aj podľa toho. Ak by ste pre synov hokej museli obetovať napríklad spoločnú dovolenku, ešte raz situáciu zvážte.

Hľadajte radšej bližšie ako ďalej

Možno sa chcete pre svojho potomka „obetovať“ a ste odhodlaní voziť ho na tréningy v najväčšej špičke aj polhodinu. Ani pre jedného z vás to však nie je ideálny scenár. Obaja tak strácate hodiny svojho voľného času. Navyše vyvážanie dva-trikrát týždenne sa časom môže stať únavným tak pre vás, ako aj pre dieťa. Okrem toho mu pri danom krúžku môžu chýbať kamaráti zo školy, ktorí sú neraz skvelou motiváciou. Takže aj keď majú prestížne kurzy francúzštiny na druhom konci mesta výborné renomé, začnite so svojím tretiakom radšej nejakým v okolí. Možno bude nakoniec tiež dobrý, a ušetrený čas môžete stráviť podľa vlastného vkusu.

Tento článok sme pripravili v spolupráci s nákupným centrom AVION Bratislava

Viac o téme: Školský rokKrúžkyKrúžkobranie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu