Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úžasný pokrok medicíny: Rastlinná vakcína môže znamenať prielom v boji proti chorobám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vedci v Británii vyrobili s pomocou rastliny príbuznej tabakovníku syntetickú vakcínu proti detskej obrne. Jej výroba je podľa nich jednoduchá a náklady nízke, informoval v utorok spravodajský server BBC. Vírus detskej obrny, ktorý útočí na nervovú sústavu, môže do niekoľkých hodín spôsobiť trvalé ochrnutie. Medzi deťmi, obzvlášť v nehygienických podmienkach vojnových zón, sa choroba šíri rýchlo. Experti odhadujú, že na každý prípad detskej obrny, ktorý svoju obeť paralyzuje, pripadá až 200 infekcií, u ktorých sa symptómy neprejavujú.

Veľká nádej pre chorých na HIV: Zázračný prípad chlapca (9), bez liekov úplne vyzdravel

Nová vakcína by podľa vedcov mohla nielen pomôcť odstrániť detskú obrnu, ale aj bojovať s nečakanými epidémiami, aké spôsobili vírusy ebola či zika. Vakcína napodobňuje vírus detskej obrny, a je tak schopná docieliť reakciu imunitného systému. Infekciu ale šíriť nemôže.

Vakcínu vedci vyrobili s pomocou metabolizmu rastliny príbuznej tabakovníku. Použili na to genetický kód, ktorý tvorí vonkajšiu časť vírusu detskej obrny, ku ktorému pridali časti vírusov, ktoré bežne napádajú rastliny. Túto zmes následne primiešali do hliny, a infikovali tak rastlinu. Keď sa infekcia začala šíriť, rastliny si prečítali genetické inštrukcie a začali vyrábať látky podobné vírusu obrny. Infikované listy vedci následne zmiešali s vodou, rozmixovali a extrahovali z nich vakcínu.

Úžasný pokrok medicíny: Rastlinná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vakcína bola doteraz úspešne testovaná na zvieratách a jej detailná analýza potvrdila, že sa veľmi podobá vírusu detskej obrny. "Je to veľmi sľubná technológia (...) Dúfam, že v blízkej budúcnosti budeme vyrábať vakcíny s pomocou rastlín," povedal profesor George Lomonossoff, ktorý sa na štúdii podieľal.

Finančné prostriedky na výskum poskytla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), v snahe prísť s náhradou bežnej vakcíny proti detskej obrne.

Detská obrna, ktorá v niektorých prípadoch môže spôsobiť celkovú paralýzu, je pre značnú časť sveta chorobou minulosti. Úplne vyhubený však vírus doteraz nebol. Súčasná vakcína, ktorá používa oslabený vírus detskej obrny, predstavuje isté riziká.

Úžasný pokrok medicíny: Rastlinná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: flickr)

"Súčasné vakcíny proti obrne sa vyrábajú z veľkého množstva živého vírusu, s čím je spojené riziko nechceného úniku," uviedol riaditeľ britského Národného inštitútu pre biologické štandardy a kontrolu Andrew Macadam.

Technológia, ktorá bola použitá pri tomto výskume, podľa vedcov nie je obmedzená iba na vakcínu proti detskej obrne. Ak vedci použijú vhodné genetické materiály, budú vraj schopní takto vyrobiť vakcíny proti väčšine vírusov. V súčasnej chvíli vedci skúmajú možnosť vyrobiť s pomocou rastlín vakcínu proti chrípke, ktorej výroba je zatiaľ časovo náročná.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaDetská obrna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu