Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Z krvi zistia takmer všetko: Toto laboratórium nám robí skvelé meno aj za hranicami!

Moderné laboratórne pracovisko nechýba ani na Slovensku. Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Moderné laboratórne pracovisko nechýba ani na Slovensku. (Zdroj: Medirex)

BRATISLAVA - Asi aj vám už niekedy brali u lekára krv či iné vzorky. Niekedy ide len o rutinné vyšetrenie či kontrolu, inokedy však človek čaká na výsledky so stiahnutým hrdlom a počíta hodiny. Čo sa počas tohto času vlastne s krvou deje a kto sú ľudia, ktorí ju skúmajú?

Blíži sa desiata hodina a v najväčšom medicínskom laboratóriu na Slovensku je špička. Desiatky šoférov zvážajú odobraté materiály od lekárov a z nemocníc z Bratislavy a okolia. Na stoloch sa hromadia špeciálne prepravky so vzorkami. Každá skúmavka je označená čiarovým kódom a po nahratí do systému putuje presne tam, kam má. Iba v tomto laboratóriu pracuje vyše dvesto odborníkov, ktorí každý deň skúmajú krv, moč či iný biologický materiál od tisícok pacientov. 

Skladanie tejto linky trvalo len niekoľko dní zásluhou dobre zohratého tímu ľudí v Medirexe.
Zobraziť galériu (6)
Skladanie tejto linky trvalo len niekoľko dní zásluhou dobre zohratého tímu ľudí v Medirexe.  (Zdroj: Medirex)

Linka ako v továrni

Veľká časť skúmaviek smeruje do automatickej linky, ktorá je pýchou laboratória. Jednotlivé vzorky premiestňuje na vyšetrenia k prístrojom. Tu zistia, či máte v krvi dosť železa, alebo ako ste na tom s cholesterolom. Linku vyrobili v Kanade a jej zloženie trvalo len niekoľko dní. Okrem nej možno vidieť množstvo ďalších špecializovaných prístrojov. Aj vďaka nim dokáže laboratórium zvládnuť nápor približne 200 – 250-tisíc rôznych analýz denne.

Svoje nezastupiteľné miesto má v tejto práci aj človek. Ďalší postup k finalizácii analýz opisuje riaditeľ siete laboratórií Medirex Group Jozef Gavlas: „Po analýze pošle prístroj výsledky nášmu lekárovi, ktorý ich vyhodnocuje. Keď sa mu niečo nezdá a objaví sa výrazná patológia, test dá zopakovať rovnako . Ak sa výsledok potvrdí, zavolá ošetrujúcemu lekárovi a konzultuje s ním, či mohlo k takej výraznej zmene dôjsť. Skontrolované a potvrdené údaje odchádzajú k doktorovi, ktorý vyšetrenie objednal. Nemocnice a niektorí lekári sú s laboratóriom prepojení, a preto ich majú v elektronickej forme okamžite. V ostatných prípadoch ich náš šofér prinesie nasledujúci deň vytlačené na papieri.“ Pacienti, ktorí sú ochotní za testovanie zaplatiť, však môžu prísť na odber aj priamo do laboratória. Výsledky dostanú do pár hodín, v niektorých prípadoch rovnako ako lekár, teda už do dvoch hodín.

Vedúci úseku bakteriológie doktor Bojňanský pri práci na hmotnostnom spektometri. Laser „vystrelí“ do baktérií a podľa veľkosti ich zložiek a rýchlosti, akou preletia určitú vzdialenosť, dokáže identifikovať aj veľmi nezvyčajné kmene.
Zobraziť galériu (6)
Vedúci úseku bakteriológie doktor Bojňanský pri práci na hmotnostnom spektometri. Laser „vystrelí“ do baktérií a podľa veľkosti ich zložiek a rýchlosti, akou preletia určitú vzdialenosť, dokáže identifikovať aj veľmi nezvyčajné kmene.  (Zdroj: Topky.sk)

Baktérie treba vykŕmiť

Z krvi sa dá zistiť mnoho o pôvode zdravotných problémov – napríklad, v prípade nevysvetliteľných horúčkovitých stavov, či sa v nej vyskytujú nežiaduce mikroorganizmy. Na prvý pohľad nič nezistíte, baktérie z krvného riečišťa, ale aj z iných vzoriek potrebujú čas na rast. Kým lekár, resp. pacient čaká na výsledky, baktérie sa v laboratóriu množia, až kým nie je úplne jasné, o aký typ mikroorganizmu alebo ochorenia ide.

„Musíme im vytvoriť vhodné podmienky, teda dostatok tepla a výživy, napríklad glukózy. Baktérie sa rozrastú a vytvoria kolónie – tie vedia pracovníci rozlíšiť už na pohľad či podľa zápachu. Presnú identifikáciu potom vykoná špecializovaný prístroj, hmotnostný spektometer,“ hovorí Jozef Gavlas.

Negatívny výsledok z bakteriologického laboratória môže odchádzať najskôr o 24 hodín. Pri pozitívnom kultivačnom náleze sú to dva a viac dní. Ak by ste však v tele mali špecifickú, pomaly rastúcu baktériu, môžete na výsledky čakať aj týždne. Pracovný tím v laboratóriu je zohratý a zaujímavé či komplikované prípady riešia diagnostici spolu. Niektorých častých pacientov dokonca pracovníci laboratória poznajú po mene, hoci ich nikdy naživo nevideli. Nad vaším zdravotným stavom sa tak nezamýšľa len váš lekár, ale aj odborník v laboratóriu.

Baktéria z krvného riečišťa po 24 hodinách kultivácie. Ak je pacient bez infekcie, kultivačné médium ostane bez zmeny, resp. bez nárastuV tomto prípade však odborník rozoznáva baktériu stafylokoka.
Zobraziť galériu (6)
Baktéria z krvného riečišťa po 24 hodinách kultivácie. Ak je pacient bez infekcie, kultivačné médium ostane bez zmeny, resp. bez nárastuV tomto prípade však odborník rozoznáva baktériu stafylokoka.  (Zdroj: Topky.sk)

Slovenský nápad nad zlato

Medzi testy, ktorých výsledky mnohé budúce mamičky netrpezlivo očakávajú, určite patrí TRISOMY test. Ide o vyšetrenie z krvi tehotnej ženy, ktoré do veľkej miery zastupuje obávaný odber plodovej vody. Dokáže totiž s vysokou presnosťou už v prvom trimestri tehotenstva vylúčiť najčastejšie chromozómové poruchy plodu, napríklad aj Downov syndróm. Postup, ktorý používajú v Medirexe, je pritom patentom slovenských molekulárnych biológov Gabriela Minárika a Tomáša Szemesa.

„Krajiny ako Slovensko bývajú v našom odvetví vnímané skôr ako okrajové. Opäť sme však dokázali, že aj my máme vedcov, ktorých si treba vážiť. Tieto vyšetrenia si u nás objednávajú partnerské laboratóriá z Česka, Maďarska, Indie, Ruska, Bulharska, Gruzínska, Chorvátska, Macedónska... Nejde totiž o jednoduché testovanie. Našou výhodou je aj cena. Väčšinou sa pohybuje vysoko nad 500 eur, ale náš spôsob stojí 350 eur,“ vysvetľuje Jozef Gavlas. 

 

Amniocentéza alebo inak odber plodovej vody patrí pre riziko potratu k obávaným zákrokom. Trisomy test je bez rizika a v 34 z 35 prípadov ju dokáže plne nahradiť.
Zobraziť galériu (6)
Amniocentéza alebo inak odber plodovej vody patrí pre riziko potratu k obávaným zákrokom. Trisomy test je bez rizika a v 34 z 35 prípadov ju dokáže plne nahradiť.  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Sklad ako u Báthoryčky

A čo sa deje s vašou krvou po testovaniach? Ak vyšetrenia ukázali problém, medzi biologický odpad sa nedostáva hneď. Ostáva v laboratóriu minimálne deň, vo výnimočných prípadoch týždeň, alebo aj  mesiac. Lekár, či už v laboratóriu, alebo v ordinácii, sa totiž môže rozhodnúť pre doplňujúce vyšetrenia, aby stanovenie diagnózy bolo čo najpresnejšie. Vašu krv stačí vyhľadať podľa čiarového kódu a testy dorobiť. Lekár zistí všetko potrebné a vy sa vyhnete odberu navyše.

„Som chemik a myslel som si, že medicínske laboratórium je ako každé iné. Ale má jedno veľké špecifikum. Ten lekár alebo inžinier má síce v rukách ,len krv, ale za tou malou skúmavkou musí vidieť vždy človeka, ktorý sa možno práve bojí o svoje zdravie,“ uzatvára Jozef Gavlas. 

Riaditeľ laboratórií Medirex Group Ing. Jozef Gavlas, MSc. Slovenská laboratórna diagnostika je podľa neho na špičkovej úrovni.
Zobraziť galériu (6)
Riaditeľ laboratórií Medirex Group Ing. Jozef Gavlas, MSc. Slovenská laboratórna diagnostika je podľa neho na špičkovej úrovni.  (Zdroj: Medirex)

Tento článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Medirex

Viac o téme: KrvLaboratóriumMedirex Group
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu