Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Príbeh mladých bezdomovcov, ktorí pomáhali obetiam v Manchestri: Ľudia im kúpia dom!

Stephen Jones a Chris Parker Zobraziť galériu (4)
Stephen Jones a Chris Parker (Zdroj: itv, GoFundMe)

MANCHESTER - Nielen profesionálne tímy zachraňovali zranených po samovražednom atentáte v Manchestri. Za skutočných hrdinov britské médiá označili dvoch mladých bezdomovcov, ktorí neváhali a poskytli zakrvácaným obetiam svoju pomoc. Netušili, že sila sociálnych sietí im prinesie veľkú publicitu a snahu verejnosti o ich odmenenie. Možno aj vďaka svojmu nezištnému činu sa im podarí začať nový život.

FOTO nevinných obetí z Manchestru: Malé dievčatko (†8) aj mamy, ktoré prišli čakať svoje deti

Bol to inštinkt

Stephen Jones (35) spal blízko haly, kde sa v pondelok v noci konal koncert. Keď počul obrovský tresk, najprv si myslel, že je to ohňostroj. Potom však zbadal utekajúcich ľudí a všade zavládol chaos. "Musel som pomôcť. Bol to inštinkt. To, že som bezdomovec, neznamená, že nemám srdce a nie som človek. Rád by som si myslel, že ak by sa niečo stalo mne, niekto by prišiel a tiež mi pomohol," uviedol v rozhovore pre ITV News. "Bolo tam veľa zakrvácaných detí, kričali a plakali. Museli sme im povyťahovať klince zapichnuté v rukách. Jedno dievčatko ich malo v tvári," povedal a dodal, že by nemohol žiť sám so sebou, keby odišiel.

Príbeh mladých bezdomovcov, ktorí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ITV)

Jeho snaha nezostala nepovšimnutá. Spolumajiteľ futbalového klubu West Ham United David Sullivan začal po Stephenovi pátranie na sociálnej sieti, aby mu mohol venovať bezplatné bývanie v dome na polroka. Spolu so svojím synom na Twitteri uviedol, že chcú mladíkovi pomôcť postaviť sa na nohy a takýto čin si zaslúži odmenu. Tá bude však mať aj finančnú podobu po tom, čo vznikla internetová zbierka na bezdomovcovu podporu a už je v nej takmer 30-tisíc libier.

Žena mu zomrela v náručí

Za nie menšieho hrdinu je považovaný aj Chris Parker (33), ktorý sa snažil v čase výbuchu vyžobrať nejaké peniaze pred halou, kam pravidelne chodí ku koncu akcií. Mladík, ktorý prespáva v uliciach Manchestru asi rok, uviedol, že po atentáte sa snažil pomôcť 60-ročnej žene, ktorá mala vážne poranenia nohy a hlavy. "Zomrela mi v náručí. Povedala, že bola so svojou rodinou. Nemohol som prestať plakať," citoval bezdomovca portál metro.co.uk.

Príbeh mladých bezdomovcov, ktorí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: BBC, GoFundMe)

Rovnako hrozný pohľad bol na malé dievčatko, ktoré zmrzačila bomba. "Videl som dievčatko... nemalo nohu. Zabalil som ho do trička a opýtal sa: "Kde máš maminku a otecka?" Povedalo, že ocko je v práci a mama "tam hore"," uviedol Parker s tým, že si hneď pomyslel, že jeho matka je mŕtva.

Príbeh mladých bezdomovcov, ktorí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Jessica Parker)

Aj v prípade Chrisa Parkera sa rozhodli dobrodinci oceniť jeho odvahu a ľudskosť a internetová zbierka mu už vyniesla 44-tisíc libier. Navyše sa na sociálnej sieti ozvala jeho matka, ktorá prosila o to, aby ich spolu skontaktovali. „Je to môj syn, s ktorým sme sa na dlhý čas odcudzili. Nevedela som, že je bezdomovec. Minulú noc však ukázal extrémnu odvahu. Prosím, spoj sa so mnou Chris Parker,“ stojí v statuse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu