Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Manželia po 12 rokoch zažili neskutočnú vec: VIDEO, ktoré dojme snáď každého

Neil a Helen Robinson Zobraziť galériu (5)
Neil a Helen Robinson (Zdroj: YouTube)

SALISBURY - Nádherný okamih plný zmiešaných pocitov. Málokto si vie predstaviť 12 rokov strávených po boku svojej polovičky a nikdy nepočuť tón jej hlasu. Títo manželia to zažili a ich reakcia po tom, čo sa prvýkrát, počuli bola dojemná. Toto šťastie im zabezpečil kochleárny implantát.

Neil a Helen Robinsonovic sú manželmi krásnych 12 rokov. Obaja sú od narodenia hluchí a dorozumievajú sa pomocou znakovej reči, odzeranie a majú za sebou niekoľko neúspešných pokusov pri použití rôznych prístrojov. Prišlo ale niečo, čo zdá sa pomohlo. Stali sa prvým párom, ktorému bol implantovaný kochleárny implantát na Univerzite v Southampton

Manželia po 12 rokoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Obaja sa podrobili operácii, kde im bol voperovaný implantát do hlavy. Vďaka nemu zažili neuveriteľnú chvíľku šťastia. Po prvýkrát v živote sa počuli. Tento šťastný moment bol zachytený na video. Neil okamžite začal žartovať, že sa mu nepáči hlas manželky. "Teraz si musím zvyknúť. Pripadalo mi to neuveriteľné ale som šťastný. Cítil som naozaj silné emócie," priznal.

Manželia po 12 rokoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Manželia spolu žijú v blízkosti anglického mesta Salisbury. Neil sa narodil hluchý po tom, čo jeho matka počas tehotenstva prekonala vírusové ochorenie rubeola. Aj napriek tomu hendikepu žije šťastný život. Neil je asistentom kaplána v salisburskej katedrále.

Helen sa dva roky snažila svojho manžela prehovoriť na implantát. Ten bol frustrovaný po mnohých pokusoch s použitím slúchadiel a bránil sa ďalšiemu. Nakoniec sa jej to ale podarilo a Neil súhlasil. Operoval ich Tim Mitchell v nemocnici v Eastleigh.

Manželia po 12 rokoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Implantát sa skladá z dvoch častí, pričom jedna je na vnútornej a druhá na vonkajšej strane lebky tesne nad uchom a sú spojené magnetom. Implantát nelieči poškodený sluch, ide o technológiu, ktorá má na základe elektronických impulzov poskytovať informácie o zvuku. Implantát bol voperovaný už 1000 ľuďom no prvýkrát išlo v tomto prípade o pár.

Manželia po 12 rokoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Prvotne sa uvažovalo, že sa kochleárny implantát bude využívať iba u ľudí, ktorí stratili sluch počas života. Doktorka Mary Grasmederová ale uviedla, že sa čoraz častejšie používa na liečbu ľudí, ktorí nemajú sluch už od narodenia. "Ľudia, ktorí boli hluchí odjakživa nemajú rovnaké očakávania zo zvuku ako tí, ktorí stratili svoj sluch len nedávno," vyjadrila sa doktorka a dodala: "Dôvod je, že ich sluchový systém nie je tak dobre vyvinutý a preto pre nich bude ťažšie spracovať informácie a pochopiť ich."

Viac o téme: RadosťSluchImplantát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu