Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbeh pacientky Vierky: Nádor jej liečili antibiotikami, situáciu musela zobrať do vlastných rúk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

TÝNIŠTE NAD ORLICÍ - Neopísateľné šťastie v nešťastí mala mama troch detí Vierka. Sťažovala sa na zdravotné problémy s tým, že v rodine sa objavila rakovina. Lekárka ju poslala domov s antibiotikami a Vierka trpela ďalej, až kým iniciatívu nevzala do vlastných rúk.

Existuje mnoho prípadov ľudí, ktorých postretla jedna z najhorších diagnóz. Nad rakovinou sa im, našťastie, podarilo zvíťaziť. K takým patrí aj príbeh Vierky (46).

Písal sa august 2014. Najskôr sa u Vierky objavili gynekologické problémy. Lekár jej po vyšetrení predpísal antibiotiká, no mama troch detí tušila, že to nie je v poriadku. Onedlho sa u nej objavili aj problémy s konečníkom. Diagnostikovali ich ako domnelé hemoroidy, a tak aj liečili. Vierka ale zdravotnú sestru informovala, že jej otec zomrel na rakovinu hrubého čreva.  Ako sama povedala, keď si v stolici našla krv, vôbec ju to neprekvapilo. Vierka absolvovala počas troch dní všetky vyšetrenia, ktoré by inak trvali tri týždne. Diagnostikovali jej karcinóm konečníka agresívneho typu. Choroba už bola v druhom štádiu. "Z nemocnice som odchádzala s prísľubom lekárky, že sa mi na druhý deň ozvú. Ale to sa nestalo. Ani v nasledujúcich dňoch. A tak si zhubný nádor žil svojím aktívnym životom ďalej," opísala Vierka s tým, že pod jej zdravotný stav sa podľa nej podpísal stres.   

Pomôž si, človeče, aj Pán Boh ti pomôže

Vierke lekári, ktorých navštívila, nepomohli. Bola zúfalá, a tak situáciu zobrala do vlastných rúk. "Zadala som do vyhľadávača na internete ´popredný český onkológ´. Na prvom mieste sa mi objavil odkaz na Jiřího Vorlíčka z Masarykovho onkologického ústavu. A už ani neviem ako, ale našla som aj číslo na mobil," zaspomínala Vierka pre český portál novinky.cz a pokračovala, že na jej veľký údiv, odborník telefón hneď zodvihol s tým, že je na prednáške a ozve sa späť. "Aj keď som neverila, o dve hodiny mi zvonil telefón. Vyžiadal si zaslanie informácií o diagnóze e-mailom, povedal mi, čo ma čaká a neminie a o dva dni som bola prijatá do jeho starostlivosti," doplnila. So stiahnutým hrdlom dnes Vierka hovorí, že v okamihu, keď jej onkológ zodvihol telefón, stál pri nej celý regiment anjelov.


Prečítajte si aj:

Matejkovi zostáva už len pár chvíľ života, otca má za mrežami: Kiskova amnestia môže rozhodnúť


"Zachránil mi život. Inak sa to povedať nedá. Aj keď už bolo dosť neskoro. Chemoterapiu som absolvovala súčasne s ožarovaním. Dostala som tridsaťtri dávok. Potom nasledovala amputácia konečníka. Mám následky, vývod z boku, rádioterapia mi spiekla ženské orgány, musím si už navždy odpustiť intímne veci, ktoré považujú ľudia za bežné. Ale žijem. A som onkológom neskutočne vďačná," zverila sa Vierka. Dnes je spisovateľkou. Napísala knihu Veľká mama. Opísala v nej svoj životný príbeh ako nádej pre ostatných pacientov. Sama bojovala za to, aby dostala odekvátnu liečbu. To je podľa lekárov najdôležitejšie pri uzdravení onkologického pacienta. 

 

 

 

Viac o téme: RakovinaNádorAntibiotiká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu