Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bezdomovci sa môžu zadarmo najesť v tejto reštaurácii: Vďaka svojráznemu kňazovi

Ľudia bez domova tu jedia zadarmo Zobraziť galériu (4)
Ľudia bez domova tu jedia zadarmo (Zdroj: Youtube/CGTN, Ruptly TV)

MADRID - José Silva si medzi pobehujúcimi čašníkmi sadá za stôl, aby ochutnal pokrm z ryže, zeleniny a mäsa. Nemá však ani euro, aby mohol zaplatiť večeru v reštaurácii uprostred Madridu. Žije totiž na ulici. Nevadí, veď ani nemusí.

Štyridsaťdvaročný bezdomovec spí pod stanicou lanovky v lese Casa de Campo a chodí sa zadarmo najesť do reštaurácie Robin Hood. Toto zariadenie sa otvorilo začiatkom decembra z iniciatívy svojrázneho kňaza Ángela Garcíu. Sedemdesiatdeväťročný muž cirkvi je známy svojou dobročinnosťou a prácou s tými najchudobnejšími prostredníctvom svojho združenia Poslovia mieru. 

Bezdomovci sa môžu zadarmo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/CGTN, Ruptly TV)

Na poludnie platia hostia reštaurácie za obed 11 eur. To umožňuje ľuďom bez prístrešku, aby si večer zadarmo pochutnali na rovnakom jedle. Tento ekonomický model nepochybne bude musieť preukázať svoju životaschopnosť a Garcíovo združenie sa bude musieť podieľať na financovaní reštaurácie. Otec Ángel však má ešte smelšie plány - chce v Španielsku otvoriť ďalšie tri reštaurácie v miestach, kde viac ako každý dvadsiaty človek žije po rokoch ekonomickej krízy pod prahom chudoby. 

Bezdomovci sa môžu zadarmo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/CGTN, Ruptly TV)

"Je to dobré," vyhlasuje José Silva oblečený v tričku, ktoré dostal. Oveľa lepšie ako obyčajný studený sendvič, ktorý rozdávajú na blízkej fare San Anton otca Ángela. Vstupujú ďalší bezdomovci a sadajú pri stoloch v reštaurácii. Vozíky zo supermarketov, na ktorých majú mnohí celý svoj majetok, nechávajú pred vstupom. "Tento projekt vracia dôstojnosť ľuďom, ktorí to potrebujú," vysvetľuje Ángel vo svojom kostole v madridskej štvrti gejov Chueca. "Ľudia zvyčajne čakajú vonku v zime a daždi, aby sa navečerali," dodáva. Jeho fara každý večer rozdáva sendviče, polievku a ovocie asi dvom stovkám osôb. Vďaka reštaurácii Robin Hood môže teraz polovička z nich nahradiť sendvič teplým jedlom. 

Bezdomovci sa môžu zadarmo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/CGTN, Ruptly TV)

Fara otca Ángela sa od roku 2015 stala inštitúciou a snaží sa privítať každého bez ohľadu na vyznanie. Okrem večerí pre bezdomovcov vysiela pápežove prejavy a futbalové zápasy. Predvlani vystriedala malého Ježiška v jasličkách figúrka malého sýrskeho utečenca Ajlana Kurdího, ktorý zahynul v Stredozemnom mori, a ktorého fotografia obletela svet. Sám otec Ángel krstí deti homosexuálov, takže za ním prichádzajú ľudia z celého sveta, denne je to až tisíc ľudí. 

Bezdomovec žobral na ulici, zmení sa mu život: Okoloidúci mu nechtiac daroval poklad

Združenie Poslovia mieru založil García v roku 1962. Bol v mladosti zdesený zaobchádzaním s deťmi v sirotincoch, a tak ponúkol prístrešie opusteným deťom. Združenie sa rozrástlo a rozšírilo svoju pôsobnosť na mladých narkomanov, HIV pozitívnych, postihnutých a na ženy, ktoré sa stali obeťami domáceho násilia, aj na starých ľudí. Organizácia je financovaná z darov, subvencií a peňazí z niektorých svojich aktivít. Vysiela pomoc do zahraničia a zamestnáva takmer 400 ľudí, ktorým pomáha 4200 dobrovoľníkov. 

Viac o téme: BezdomovciMadridRobin hood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu