Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obdivuhodný čin smrteľne chorého chlapca (6): Krásna výzva a nečakaný záver

Tijn Kolsteren so svojimi novými kamarátmi a spolubojovníkmi
Tijn Kolsteren so svojimi novými kamarátmi a spolubojovníkmi (Zdroj: Twitter/3FM Serious Request ‏)

AMSTERDAM - Celosvetovo známe osobnosti vrátane holandských politikov sa zapojili do charitatívnej akcie, za ktorou stál len šesťročný chlapec. Malý bojovník sa po odhalení zákerného ochorenia rozhodol pomôcť iným detičkám. Neočakával nič veľké, no konečná suma sa vyšplhala na krásne číslo.

Tijn Kolsteren má iba šesť rokov a už mu bola diagnostikovaná rakovina mozgu. Na základe zistenia nepriaznivého zdravotného stavu sa malý chlapec rozhodol pre krásny krok. Chcel dosiahnuť, aby verejnosť podporila deti trpiace zápalom pľúc. Nikto, a už vôbec nie malý hrdina, nečakal, že sa jeho výzva tak ujme a zapoja sa do nej celosvetovo známe osobnosti.

Každý, kto sa chcel do akcie zapojiť, si musel nalakovať nechty a vyzvať ďalších troch priateľov. Organizácia, ktorá sa tejto výzvy zhostila mala jasné pravidlá a vyzvala ľudí k nasledovnému: "Namaľujte si nechty, darujte a vyzvite troch zo svojich priateľov, aby urobili to isté." Ten, kto sa výzvy zúčastnil mal svoju fotku zverejniť na sociálnej sieti a pripojiť k nej hashtag #lakaan. "Bol to obrovský úspech. Zapojili sa ľudia ako DJ Armin van Buuren, či premiér Mark Rutte a mnoho ďalších slávnych osobností," informovala holandská verejnoprávna televízia.

Chlapcova rodina sa po posledných vyšetreniach minulý týždeň dozvedela, že liečba chemoterapiou nezabrala a rakovina sa nestiahla. Aj napriek tejto zlej správe sa rodina rozhodla ostatným deťom pomáhať. "Prišli sme s nápadom spoločne. Tijn si s kamarátom už nechty maľovali a páčilo sa im to. Chcel som vymyslieť niečo podobné výzve s vedrom a ľadom a maľovanie nechtov u mužov je trochu tabu," vysvetlil pre televíziu otec chlapca Gerrit.

Holandské média nazvali chlapca hrdinom. Na titulnej strane jedného z bulvárnych časopisov sa objavil prezlečený za superhrdinu spod titulkom "Super Tijn". Z nevinnej výzvy sa stala niekoľkomesačná zbierka. Začala v máji minulého roka a skončila sa túto sobotu. Suma, ktorá sa vyzbierala je viac ako 2,5 milióna euro. 

Viac o téme: PodporaChorobaCharitaOsobnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu