Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Väznica je pokojným prístavom pre psy: Odsúdení zločinci kvôli zvieratám mäknú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LISABON - Tesne predtým, než odíde na víkend, zastavuje sa Rui Silva vo väznici so zvýšenou ostrahou Monsanto v Lisabone, kde sú umiestnení najťažší zločinci, aby tam zanechal svoju fenku Gloriu, o ktorú sa tu budú väzni starať. V nápravnom zariadení, ktoré stojí v lesnatom parku na kopci nad portugalskou metropolou, je psinec, kde technik portugalskej štátnej televízie RTP často necháva svoju zlatú Barbado da Terceira pochádzajúce z Azorských ostrovov.

O Gloriu sa tu starajú väzni v skromnom útulku, ktorého múry sú ovešané fotografiami zvierat, ktoré tu pobývali. Kontrolujú, či má očkovanie v poriadku, a potom ju zanášajú na zoznam hostí tohto neobyčajného rezortu. Väzni tu psov kŕmia, kúpu, chodia s nimi na prechádzky a dohliadajú, aby správne brali svoje lieky. "Máme veľkú zodpovednosť," zveruje sa 34-ročný Ricardo, ktorý si v Monsante odpykáva trest za pašovanie drog, zatiaľ čo mu jeden pitbul olizuje skrz náhubok ruku. 

Väznica je pokojným prístavom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/cnn)

Práca pod holým nebom mu dokonale vyhovuje. Je to úplne iné ako život vo vnútri, čas tu rýchlejšie uteká," hovorí a ukazuje na väznicu obklopenú ostnatým drôtom. "Rád som v kontakte s ľuďmi a so zvieratami," pokračuje Ricardo, bývalý majiteľ baru a otec malej dcérky. Až koncom roka vyjde s väzenia, potom si chce zariadiť vlastný psí penzión. 

Mohlo by vás zaujať:
Plyšák, ktorý si vás získa: Benjamín je pes s črtami leva

Ricardo patrí k niekoľkým vzorným väzňom, ktorých vybralo vedenie väznice, aby sa zaoberali starostlivosťou o psov. Ide o málo platenú prácu (v prepočte zhruba 80 eur), ktorá slúži predovšetkým na to, aby sa väzňom uľahčilo ich opätovné začlenenie do spoločnosti. "Psí dom je umiestnený v žltobielej budove susediacej s impozantnou väznicou, bývalou vojenskou pevnosťou obklopenou borovicami a dubmi, odkiaľ je pekný váhľad na Lisabon. 

Cez letné prázdniny, Vianoce a predĺžené víkendy býva všetkých 68 výbehov väčšinou plných. Psí útulok pôvodne slúžil zamestnancom väznice a pre verejnosť sa otvoril v roku 2000. Denná psia penzia stojí desať eur a ak majiteľ psa prinesie aj kŕmenie pre neho, tak 9,50 eura.

Väznica je pokojným prístavom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/cnn)

Keď Silva pred niekoľkými rokmi prvýkrát priviedol svoju Gloriu do väznice, nemusel nič rezervovať. Nebol to problém, len sa spýtal, či sa o psov starajú dobre, a oni prisvedčili. Cieľom útulku nie je naplniť pokladnicu väznice, uisťujú jej predstavitelia, ale prispieť k tomu, aby sa väzni pripravovali na návrat na slobodu. "Starostlivosť o zvieratá umožňuje rozvíjať citové putá, ktoré potom väzni budú aplikovať na ľudí a celú spoločnosť," vysvetľuje riaditeľka zariadenia Ana Pereirová Teixeirová. 

Väznica je pokojným prístavom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vo väznici Monsanto sú obzvlášť nebezpeční väzni. Medzi 160 chovancami je jeden expert na výbušniny z teroristickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA) zadržaný v roku 2010 v Portugalsku a muž, ktorý v roku 2005 na predmestí Lisabonu zastrelil dvoch mladých policajtov. Väzňov zamestnaných v útulku vyberá dvadsať trestancov, ktorí si už odpykali väčšinu svojho trestu a majú za dobré správanie miernejší režim. "Snažíme sa voliť takých väzňov, ktorým práca tu vyhovuje," konštatuje veterinár Pedro Canivalhas de Melo. "Táto práca ich upokojuje a znižuje ich agresivitu. Keď odtiaľto odchádzajú, sú schopní vďaka práci so zvieratami nadväzovať lepšie vzťahy s ostatnými," dodáva riaditeľka väznice. 

Viac o téme: VäznicaPortugalskoútulok pre psov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu