Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci sľubujú zázraky, prelomová liečba už o desať rokov: Paralyzovaní ľudia budú opäť chodiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Vedci vyvinuli mozgový implantát, vďaka ktorému by ľudia pripútaní na invalidní vozík mohli opäť vstať a začať chodiť. Implantát dokáže vysielať signály do oblasti chrbtice, ktorá ostala po zranení ochrnutá. Experiment sa podarilo úspešne otestovať na primátoch.

Až doteraz mali ľudia s poranenou chrbticou len malú nádej na uzdravenie. Onedlho môže byť všetko inak. Vedcom sa podarilo znovuobnoviť stratený signál medzi svalmi, miechou a mozgom – pomocou špeciálneho implantátu, ktorý dokáže nepoškodenú časť chrbtice znovu uviesť do pohybu.

Bojovníčka Hilary sa nevzdáva: Bezvládne telo ju neodradilo od života, výsledkom je zázrak

Implantát vedci testovali na dvoch makakoch s dočasne ochromenou nohou. Po zavedení zariadenia však boli primáty okamžite schopné chodiť. Podľa vedcov by technológia mohla byť na trhu už počas najbližších desiatich rokov.

„Je to vôbec prvýkrát, čo si môžem predstaviť, že úplne paralyzovaný pacient je schopný opäť hýbať nohami,“ povedala neurochirurgička Jocelyne Blochová. Podľa výskumníka Erwana Bezarda nebolo pred zavedením implantátu potrebné testované opice nijako trénovať či rehabilitovať.

Nádej na úplné uzdravenie

Zdraví ľudia sú schopní pohybovať sa prostredníctvom signálov z mozgu prechádzajúcich do miechy, kde aktivujú motorické neuróny zodpovedné za koordinovaný pohyb svalov, resp. chôdzu. Zariadenie je schopné túto komunikáciu simulovať. Pracuje na bezdrôtovej báze a do tela je nutné zaviesť dva implantáty – jeden do mozgu a druhý do chrbtice.

Už predchádzajúce štúdie dokázali, že je možné pomocou signálov vychádzajúcich z mozgu ovládať robotické alebo protetické končatiny, ale nikdy doteraz nebolo preukázané, že by model fungoval aj v prípade svalov. Vedci sú z medicínskeho pokroku nadšení a dúfajú, že ochrnutým ľuďom pomôžu znova chodiť. V dlhodobom horizonte by totiž zavedenie implantátov mohlo podporiť opätovné obnovenie poškodených centier.

Makak dokázal s implantátom opäť chodiť.
Zobraziť galériu (2)
Makak dokázal s implantátom opäť chodiť.  (Zdroj: Youtube/New Scientist )

V momentálnej fáze výskumu má zariadenie ešte niekoľko nedokonalostí. Signály sú schopné putovať len jedným okruhom a nie je jasné, akú váhu končatiny zariadenie dokáže podporiť v chôdzi. Napriek tomu sú výsledky veľmi sľubné, píše britský Telegraph.co.uk.

Snaha využiť elektronické implantáty na prekonanie prerušených neurologických spojení sa vo výskumoch objavuje od 70. rokov minulého storočia. V posledných rokoch sa však podarilo dosiahnuť výnimočného pokroku, súdi ďalší britský neurológ Andrew Jackson. „Nie je nerozumné špekulovať o tom, že prvé klinické testy spojenia mozgu a miechy by sme mohli uvidieť do konca desaťročia,“ myslí si Jackson.

Viac o téme: VozíčkarOchrnutieChôdzaImplantát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu