Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Experiment na hlavnej stanici v Bratislave: Úrady si nevedeli rady, študentom sa podaril zázrak!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FOTO: YouTube/Jozef K)

BRATISLAVA - Každý, kto prechádza bratislavskou hlavnou stanicou, je "privítaný" fajčiarmi, ktorí povstávajú pri vchodoch a na zakázaných miestach. Proti fajčiarom chcelo zakročiť aj vedenie stanice, ale nevyšlo to. Pokuty a hrozby nezabrali. V skutočnosti zabralo úplne niečo iné. Experiment z oblasti ekonomických vied.

Ako sa podarilo vyhnať fajčiarov z hlavnej stanice? Niekedy stačí málo. Žiadny nátlak, hrozby, ani pokuty. "Bez polície, pokút a zákazov. „Len“ inteligentným aplikovaním psychológie a poznatkov z behaviorálnych vied," píšu organizátori experimentu - skupina Mindworx v spolupráci s Univerzitou Komenského.

Experiment na hlavnej stanici
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO: YouTube/Jozef K)

Za experimentom stojí z veľkej časti Nikola Bobčíková, ktorá robila na tému diplomovú prácu. "Poznatky z behaviorálnych vied nám ukázali, že pokiaľ chceme meniť správanie ľudí, často stačí iba malé postrčenie. Pred schody sme nastriekali zelené schody, ktoré vedú do vyhradenej fajčiarskej zóny," hovorí na videu Bobčíková s tým, že boli presvedčení o vynechaní trestov, aby dosiahli cieľ. Takzvaný "nudge", teda postrčenie, vyskúšali na hlavnej stanici a výsledok na seba nenechal dlho čakať.

Experiment na hlavnej stanici
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO: YouTube/Jozef K)

Kým pred experimentom fajčilo priemerne 16 ľudí za hodinu v zakázaných priestoroch, po namaľovaní zelených stôp sa ich počet znížil na 4, teda pokles až o 74%.

"Na Ústave verejnej politiky sme robili viaceré záverečné práce v oblasti behaviorálnej ekonómie, šité na potreby verejných politík," zareagovala pre Topky Emília Sičáková-Beblavá, docentka na fakulte ekonomických a sociálnych vied Univerzity Komenského, ktorá má na starosti celý projekt.

Ide o prvé pracovisko v oblasti verejnej politiky, ktoré sa venuje tejto téme. Dokonca vypracovali aj vlastnú učebnicu. V magisterskom programe v letnom semestri si už môžete vybrať aj kurz Behaviorálna verejná politika.

Viac o téme: FajčenieHlavná stanicaBratislavaExperiment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu