Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najkrajšie slovenské torty: Šikovné ruky našich cukrárov, pozrite si tu nádheru na FOTO!

Jedna zo súťažných tort počas 7. ročníka súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska, 6. októbra 2016 v Púchove. Zobraziť galériu (7)
Jedna zo súťažných tort počas 7. ročníka súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska, 6. októbra 2016 v Púchove. (Zdroj: TASR)

PÚCHOV - Jedlé čipky a návrat k naturálnym chutiam sú pretrvávajúcimi trendmi celoslovenskej súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska. Siedmy ročník súťaže pripravil dnes v púchovskom divadle Klub cukrárov Slovenského zväzu Kuchárov a cukrárov v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove. Do tohto ročníka sa prihlásilo 25 amatérskych i profesionálnych cukrárov od Levíc až po Bardejov.

Ako povedala predsedníčka Klubu cukrárov Jozefína Zaukolcová, súperenie cukrárov sa z pôvodnej súťaže O najkrajšiu tortu Považia pretransformovalo vzhľadom na veľký záujem na celoslovenskú súťaž, cukrári našli už tretí rok v rade ideálne prostredie v púchovskom divadle. 

Jedna zo súťažných tort
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

 „Úroveň je z roka na rok vyššia, vždy niečo prekvapí. Vždy príde taký výrobok, ktorý zaujme vzhľadom, ale aj chuťou. Cukrári si dávajú pozor najmä na čistotu prevedenia, precíznosť, pozornosť venujú detailom,“ skonštatovala Zaukolcová. 

Ako dodala, dnes už dokážu vďaka internetu cukrári sledovať najmodernejšie svetové trendy v cukrárstve a už s nimi vedia aj pracovať.

Jedna zo súťažných tort
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

„Jedna vec je totiž vidieť na internete, druhá vedieť to správne používať. Cukrári prestávajú používať umelo nadstavované krémy, umelé stužovače a chute a vracajú sa k prirodzeným chutiam,“ doplnila šéfka cukrárskeho cechu s tým, že sa dá hovoriť o návrate k chutiam starých materí. 

Jedna zo súťažných tort
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Torty hodnotila odborná certifikovaná komisia podľa smerníc Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií (WACS). Hodnotila sa originalita, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, módne trendy, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem, dodržanie časového limitu, dodržiavanie hygienických zásad a prezentácia. Súťaž vypísali pre tri kategórie – senior, junior (do 21 rokov) a zvláštnou kategóriou bola netradičná torta. 

Jedna zo súťažných tort
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

V kategórii netradičná torta si prvenstvo odniesla amatérska cukrárka Anna Fedorová z Beluše za tortu znázorňujúcu ležiace mláďa srnky.

Jedna zo súťažných tort
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Medzi seniormi triumfovala torta profesionálnej cukrárky Heleny Šedíkovej z Pruského a juniorskú kategóriu vyhrala Zuzana Kurincová z Jablonového.

Viac o téme: TortaPúchovSúťaž O najkrajšiu tortu Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu