Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Študentku (22) v kóme išli odpojiť od prístrojov: V poslednej chvíli sa stalo niečo neuveriteľné

Sam predtým, ako mali vypnúť prístroje Zobraziť galériu (3)
Sam predtým, ako mali vypnúť prístroje (Zdroj: profimedia.sk)

HEREFORD - Sam upadla do kómy po tom, ako pri nehode utrpela ťažké zranenia. Rodičia sa horko-ťažko vyrovnali s tým, že sa pre ich dieťa už nedalo nič robiť a súhlasili s vypnutím podporných prístrojov. No vtom sa stal zázrak - dievča sa pohlo.

Koncom júla viezol dvadsaťdvaročnú Sam Hemmingovú jej priateľ na stanicu v Birminghame, kde mala nastúpiť na vlak smerujúci domov. Po ceste malo ale auto nehodu a prevrátilo sa. Sam si udrela hlavu a utrpela devastačné poranenia, ďalej si zlomila štyri kosti v krku a utrpela aj trojnásobnú zlomeninu ruky. Tom sa zranil len ľahko. 

Študentku (22) v kóme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Dievčinu museli letecky previezť do nemocnice v Coventry, kde lekári začali boj o jej život. Rodičov varovali, aby sa pripravili na to najhoršie. Sam mala poškodený mozog a podľa nich už nikdy nemala hovoriť ani chodiť. Jej mama Carol odišla z práce, aby sa mohla o dcéru, ktorá bola uvedená do kómy, starať. 

Po troch týždňoch oznámili rodičom, že mozog Sam je mŕtvy a už pre ňu nevedia nič urobiť a bude najlepšie, keď ju nechajú odísť. Carol bola zdrvená, o čom svedčí aj fotografia z nemocnice, kde vidno na lôžku mladú pacientku bez života, ako sa s ňou prišla mama poslednýkrát rozlúčiť. Lenže potom sa stalo niečo, čo nikto nečakal. Sam pohla prstom na nohe. Po pár dňoch už dokonca dokázala sama dýchať a o osem týždňov neskôr už bola na tom tak dobre, že mohla byť prepustená do domáceho ošetrenia. 

Študentku (22) v kóme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Faktom je, že polovica mozgu vyštudovanej právničky ostala mŕtva, no tá druhá, ktorú človek až tak nepoužíva, zostala nepoškodená. A práve tá sa vzchopila, vďaka čomu sa dievčina znova naučila chodiť a rozprávať. "Sam už nemala žiť. Utrpela tie najhoršie zranenia, aké len človek môže utrpieť pri autonehode. Doktori nám povedali, že neexistuje žiadna šanca, že sa uzdraví. Celá rodina prišla za ňou do nemocnice, aby sme sa rozlúčili. Potom vypli prístroje a dcéra prestala dýchať. Urobili tak ešte dvakrát; zvyčajne dávajú lekári pacientovi tri pokusy, či sa nenadýchne sám. Pred posledným vypnutím si všimli, že Sam pohla palcom na nohe. Reagovala na teplo, takže bolo jasné, že niektoré funkcie mozgu neboli poškodené. Spravili tracheotómiu a po piatich dňoch už dýchala sama. Je to úžasné, doslova sa vrátila z ríše mŕtvych," povedala šťastná Carol. 

Študentku (22) v kóme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ani samotní doktori nechápu, ako je možné, že sa Sam prebrala. Najmä neurochirurgovia zostali v nemom úžase, pretože podľa nich nemala študentka žiadnu šancu. Je to chodiaci zázrak. Sam každý deň chodí na fyzioterapiu a lieči sa na posttraumatickú stresovú poruchu, zatiaľ čo lekári sa snažia obnoviť viac mozgových funkcií. 

Viac o téme: NehodaKómaZázrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu