Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za Slovákov pýtajú tisíce: FOTO umeleckých diel, ktoré dražia v svetoznámej aukčnej sieni

Aukčná sieň Sotheby's v New Yorku Zobraziť galériu (4)
Aukčná sieň Sotheby's v New Yorku (Zdroj: google maps)

LONDÝN - Jedna z najväčších aukčných spoločností oddnes draží umenie zo strednej a východnej Európy. Pre nás je zaujímavé, že ponúkne aj slovenské diela, za ktoré pýta nemalé peniaze. Chcete vedieť, od koho pochádzajú?

Aukcia Súčasný východ prináša nový pohľad aukčnej siene Sotheby's na umenie zo strednej a východnej Európy, Ruska a Kaukazu. Londýnski kurátori zhromaždili viac ako 120 umeleckých diel od významných umelcov z tejto oblasti. 

Na aukcii sa objavia aj diela známych výtvarníkov zo Slovenska - Milana Dobeša, Stana Filka a Jany Želibskej, ktoré sú na medzinárodnom aukčnom trhu prezentované po prvý raz. 

Pohyblivá štruktúra s červeným bodom (Milan Dobeš)

Dobeš je medzinárodne uznávaný kinetista svoj obraz nazvaný Pohyblivá štruktúra s červeným bodom postavil na syntéze formy, svetla a pohybu. Odborníci odhadujú, že sa predá za 10-tisíc až 15-tisíc libier (13-tisíc až 19-tisíc eur). 

Za Slovákov pýtajú tisíce:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Slovenská Šeherezáda IX (Pištol III, Stano Filko)

Filko je popredný predstaviteľ stredoeurópskej neoavantgardy osemdesiatych rokov. Jeho tvorbu od júna vystavujú na samostatnej výstave v Slovenskej národnej galérii. Odhad predaja diela Slovenská Šeherezáda - 5000 - 7000 libier (6400 - 9000 eur). 

Za Slovákov pýtajú tisíce:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Dve (Jana Želibská)

Želibská je známa svojou nekonvenčnou tvorbou. V diele Dve spája pop-art a postkonceptuálne tendencie, ale najmä narúša predstavy o tradičnej úlohe ženy. Je jej blízke feministické umenie. Dve sa možno predá za 12-tisíc až 18-tisíc libier (15 400 až 23-tisíc eur). 

Za Slovákov pýtajú tisíce:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Medzinárodná riaditeľka ruského umenia Jo Vickeryová povedala: "Povojnové umenie z tohto regiónu sa riadne prehodnocuje až teraz. Hlavné múzeá ako Tate Modern (britské múzemu moderného umenia) rýchlo nadobúdajú povojnové umenie z východnej Európy a Ruska. Sme svedkami generačného posunu; tradičný a konzervatívny vkus v regióne sa mení a umenie 60. a 70. rokov sa nanovo oceňuje. V tomto predaji sme sa zamerali na umelcov, ktorí sú už etablovaní vo významných verejných a súkromných zbierkach, ale zatiaľ nemajú na trhu medzinárodný profil. Zberatelia cítia veľký potenciál na objavovanie." Očakávaný obrat aukcie je 1,2 - 1,8 milióna libier (1,5 - 2,3 milióna eur). 

Viac o téme: DražbaAukciaSotheby'sSlovenskí umelci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu