Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Tatrách potvrdili zaujímavý objav: Našli sa unikátne rastliny z doby ľadovej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

SVIT - V Prírodnej rezervácii Baba pri Svite bol aj tento rok potvrdený výskyt vzácnych rastlín, medvedice lekárskej a dryádky osemlupienkovej, ktoré sú pozostatkami doby ľadovej. Informoval o tom riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

„Zatiaľ sú nám známe len z malej lokality, kde rastie jeden kríček medvedice a niekoľko trsov dryádky. Rastliny sú plodiace a je predpoklad ďalšej existencie týchto mikropopulácií na tomto území. Len niekoľko desiatok metrov od glaciálnych reliktov sa nachádzajú teplomilné lesostepné druhy,“ vysvetlil Majko. 

Medvedica lekárska je nízky krík, ktorý sa môže dožiť podľa Majka aj 100 rokov a je veľmi podobný brusnici obyčajnej. „Názov dostala z pozorovania kŕmiacich sa medveďov, ktoré obľubujú jej červené kyslé plody. Medvedica je prísne chránená rastlina a preto ju môžeme vo voľnej prírode len obdivovať,“ informoval. 

Dryádku nazývajú botanici odborne Dryas octopetala. „Pomenovanie dostala pravdepodobne podľa doby ľadovej, tzv. dryasovej doby, kedy nastal ústup ľadovcov. Rodový latinský názov rastliny nesie meno z gréckej mytológie a vyjadruje označenie lesnej nymfy – dryády, zatiaľ čo prívlastok octopetala sa vzťahuje na osem korunných lupienkov kvetu,“ vysvetlil Majko. 

Viac o téme: Doba ľadováBaba pri SvitePavol Majko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu