Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Školáci z Kežmarku sa chceli zahrať na archeológov: Našli vzácnosť z obdobia Ježiša Krista

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: shieldsgazette.com)

KEŽMAROK - Znie to ako neuveriteľný príbeh z filmu. Dvaja slovenskí školáci sa popoludní vybrali hrať na Jeruzalemský vrch a v neďalekej jame našli prastaro vyzerajúcu nádobu, ktorú zaniesli ukázať svoju obľúbenému učiteľovi dejepisu. Potom prišlo obrovské prekvapenie.

„Keď mi tento nález chalani doniesli do školy, z teoretických vedomostí a skúsenosti z práce v múzeu som tušil, že ide o pamiatku z obdobia staroveku. Presný vek som však mohol len odhadovať,“ opisuje svoje prvé dojmy učiteľ dejepisu Matúš Šimonov zo Základnej školy Nižná brána v Kežmarku. Intuícia učiteľovi hovorila, že piataci priniesli nezvyčajne zachovalý a vzácny nález.

FOTO Obrovský úspech Slovenska vo svete: Naši archeológovia objavili starodávnu klimatizáciu!

„Chlapci v momente nálezu netušili, o aký vzácny objav ide. Našťastie, dávali na hodinách dejepisu pozor. Približne pred mesiacom sme si totiž hovorili o archeológii a postupoch, ktoré sa pri tejto práci dodržiavajú,“ prezradil učiteľ, ktorý je na svojich žiakov hrdý.

Ako nám spresnila Hilda Makarová, zástupkyňa riaditeľa školy, chlapci nádobu objavili pri hre na Jeruzalemskom vrchu, nazývanom Štart. Na tomto mieste bolo kedysi lyžiarske stredisko a neďaleko neho teraz hĺbili jamu. V nej chlapci našli keltskú nádobu približne z roku 100, možno aj staršiu. „Podarilo sa im ju v troch častiach získať celú, čo je vzácnosť vzhľadom na vek nálezu a rozmer ich archeologických skúseností,“ opísala Makarová.

Známa archeologická lokalita

Podľa archeologičky Marty Kučerovej z Múzea v Kežmarku je Jeruzalemský vrch známou archeologickou lokalitou, ktorá sa nachádza na okraji Kežmarku. Už začiatkom 18. storočia vrch priťahoval amatérskych „hľadačov pokladov“. Na mieste sa našli tisícky črepov, mince či rôzne kovové a sklené predmety.

Ďalší vzácny nález na Slovensku: FOTO Archeológovia objavili pohrebisko plné kostier

„Múzeum v Kežmarku tam tiež realizovalo niekoľko menších výskumov, pri ktorých sa našla okrem iného časť základov pravekej obytnej stavby s kamennou pieckou,“ doplnila Kučerová a dodala, že nádoba z Kristových čias síce nemá veľkú finančnú hodnotu, ale má významnú historickú hodnotu minimálne pre región.

„Popri tisíckach zlomkov keramiky máme konečne takmer celú nádobu (je rozlomená na dve polovice a chýbajú len zlomky), takže po rekonštruovaní ju môžeme použiť na výstavné a expozičné účely, ide o nádobu v tvare vázy, s hrubšími stenami a v hrubšom prevedení. Nie je celkom isté, na čo presne slúžila, ale podľa všetkého nešlo o obyčajný kuchynský riad,“ upozornila.

Mimoriadne šťastie

Okrem samotnej nádoby je zaujímavý aj príbeh jej nálezu, pretože ju chlapci objavili úplne náhodne. V lesnej pôde mohli tmavú nádobu ľahko prehliadnuť. Navyše, zaobchádzali s ňou ako praví profesionáli a nepoškodili ju.

„Od lokality možno očakávať veľa zaujímavých vecí, ale ide a archeologické nálezisko a nie je žiaduce, aby ho len tak ľudia začali prekopávať, preto treba zvlášť zdôrazniť, že ak sa niečo nájde, treba hneď volať archeológa, aby nález zdokumentoval priamo v teréne,“ zdôraznila na záver archeologička.

Školáci z Kežmarku sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Múzeum v Kežmarku)


 

 

Viac o téme: KežmarokNádoba z čias Ježiša KristaJeruzalemský vrchVzácny nález
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu