Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľké ocenenie slovenského Róma v zahraničí: Z osady sa vypracoval k vlastnej ordinácii!

Putovná socha je ocenením práce slovenského Róma Jána Cibuľu.
Putovná socha je ocenením práce slovenského Róma Jána Cibuľu. (Zdroj: Facebook/Jana Žitňanská)

BRUSEL – Rómska problematika je jednou z tém, ktorú politici pred voľbami s obľubou vyťahujú, no v posledných rokoch musela ustúpiť pálčivejším zahraničným problémom. Napriek tomu aktivisti usilovne pracujú na tom, aby sa situácia na Slovensku zlepšila. Veľkým krokom vpred je ocenenie slovenského Róma Jána Cibuľu v Bruseli.

„Tento týždeň sa v Európskom parlamente stala vec, na ktorú môžeme byť naozaj pyšní. Slovákovi Jánovi Cibuľovi a jeho kolegom slávnostne odhalili putovnú sochu,“ píše Jana Žitňanská zo strany NOVA na svojom profile na sociálnej sieti. Ak ste o Jánovi Cibuľovi ešte nepočuli, je to svojím spôsobom veľmi smutná správa. Je totiž významným človekom, ktorý pre Rómov robí, čo môže.

„Ján Cibuľa je slovenský Róm, ktorý sa z osady vypracoval až k vlastnej lekárskej praxi vo Švajčiarsku a ktorý bol jedným z deviatich iniciátorov prvého Rómskeho svetového kongresu,“ vysvetľuje Žiňanská na Facebooku a dodáva: „Pán Cibuľa bol presvedčený, že iba združovanie rómskych elít pomôže zbúrať bariéry medzi Rómami a ne-Rómami, ktoré žiaľ existujú v našej spoločnosti dodnes.“

S pánom Cibuľom spolupracujú aj iné významné organizácie, ako Nadácia Milana Šimečku či National Democratic Institute. „Vďaka nim som totiž ešte minulý rok v decembri mala možnosť stretnúť sa v rámci projektu Breaking Barriers Slovakia – Búranie bariér so súčasnými predstaviteľmi rómskych elít, miestnymi aktivistami z okresov Spišská Nová Ves, Rimavská Sobota a Bardejov. Títo páni robia vo svojich komunitách úžasné veci,“ píše Žitňanská.

Vymenovala konkrétne plody ich práce, a to odstránenie čiernej skládky, vytvorenie doučovacieho programu a zníženie počtu rómskych detí v špeciálnych školách. Žitňanská je presvedčená, že „práve takéto pozitívne vzory, ako aj angažovaní lídri, dokážu riešiť situáciu Rómov nielen na Slovensku, ale aj v ďalších európskych krajinách“.

Viac o téme: OcenenieBruselSvetový deň RómovJán Cibuľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu