Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na nábrežie Dunaja pribudne zeleň: Takto bude vyzerať vynovená promenáda, FOTO v článku

Takto bude vyzerať nová Dunajská promenáda. Zobraziť galériu (4)
Takto bude vyzerať nová Dunajská promenáda. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Tento týždeň sa začali revitalizačné práce na promenáde pri Dunaji. Investor sa v zmluve s mestom zaviazal opraviť existujúcu promenádu v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi a následne do troch rokov vybudovať novú promenádu v časti pred priestorom bývalých objektov PKO.

„Revitalizácia promenády bude zahŕňať opravy plôch a chodníkov, výsadbu zelene a parkových úprav, vyčistenie múrika, vybudovanie verejného osvetlenia, dosadenie nových lavičiek, smetných košov, stojanov na bicykle či pitných fontánok,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Súčasťou obnovy Dunajskej promenády je aj bezpečnostný orez stromov, keďže celé stromoradie bolo naposledy dôkladne a odborne ošetrené v júni 2009.

Na nábrežie Dunaja pribudne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Na stromoch sa tak bude orezávať koruna a pri niektorých sa budú rozširovať ostrovčeky pre koreňovú sústavu. „Nová Dunajská promenáda bude hotová v lete. Bratislavčania ju tak budú môcť plnohodnotne využívať, čím sa do tejto cennej časti Bratislavy vráti život,“ dodal primátor. Cieľom je optimalizácia zdravotného stavu, vitality a prevádzkovej bezpečnosti stromov. Z hľadiska dlhodobej perspektívy sa bude realizovať u približne stovky stromov bezpečnostný orez koruny stromov.

Odstránia sa tak usychajúce a suché konáre, mechanicky poškodené a zlomené konáre, konáre napadnuté patogénmi či škodcami a konáre vrastajúce do koruny. Pri viacerých stromoch, ktoré rastú v prerušovanom stredovom páse zelene – výsadbových ostrovčekoch - je zjavný nedostatok miesta pre rast koreňov. Takisto aj na strane promenády pre peších, kde je tenšia podkladová vrstva chodníka, korene intenzívne narúšajú spevnené plochy. Preto sa bude realizovať rozšírenie ostrovčekov u približne 30-tich stromov.

Na nábrežie Dunaja pribudne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

V ďalšej etape investor vybuduje verejný priestor centrálneho námestia o rozlohe 2500 m2,  rozšíri pobytové plochy pre verejnosť pod promenádnou časťou a zrealizuje pobytovo-oddychový pontón v centrálnej línii námestia v prepojení s Dunajom. „Rokovaniami sme zaviazali investora vybudovať vo verejnom priestore centrálneho námestia aj planetárium a mediatéku. To všetko s cieľom zachovať v tomto priestore kultúrnu funkciu a najmä sfunkčniť tieto verejné miesta pre ľudí tak, aby ich Bratislavčania mohli čo najskôr zmysluplne využívať,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy 10. decembra schválilo podmienky mimosúdnej dohody, ktorou uzavrelo dlhoročný spor Hlavného mesta Slovenskej republiky a investora Henbury Development o budúcu podobu územia bývalého Parku kultúry a oddychu. Mimosúdna dohoda má za cieľ zbaviť Bratislavčanov dlhoročnej traumy z chátrajúceho nábrežia a uzavrieť súdne spory, predstavujúce likvidačnú hrozbu pre mesto.

Na nábrežie Dunaja pribudne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PR)

Viac o téme: VizualizáciaDunajská promenádaMagistrát hl. mesta Bratislavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu