Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Narodili ste sa v máji alebo auguste? Potom ste vo väčšom bezpečí, ako októbrové deti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK – Ťažko si predstaviť, ako môže dátum vášho narodenia súvisieť s rizikom ochorenia, no vedci z prestížnej Columbia University predsa len odhalili súvislosť. Pomocou algoritmu a lekárskych záznamov takmer dvoch miliónov Newyorčanov prišli na to, že mesiac narodenia skutočne súvisí s rizikom vzniku niektorých chorôb.

Vedci skúmali osoby narodené v rokoch od 1900 do 2000, zobrali si do parády 1688 odlišných prípadov. Prekvapivé výsledky zverejnili v odbornom magazíne Journal of American Medical Informatics Association. Ukázalo sa totiž, že ak ste sa narodili v októbri, máte omnoho vyššiu pravdepodobnosť, že budete trpieť infekciou hrudníka, teda chorobami ako sú zápaly priedušiek.

Naopak, v máji a auguste sa rodia najzdravšie deti, ich riziko ochorenia je nižšie oproti priemeru. „Je dôležité, aby ľudia neboli príliš nervózni z týchto výsledkov, pretože napriek tomu, že sme zistili významné asociácie v súvislosti s celkovým rizikom ochorenia a mesiacom narodenia, toto riziko stále nie je až také vysoké,“ vysvetľuje doktor Nicholas Tatonetti, odborný asistent biomedicínskej informatiky, ktorý výskum viedol.

bábätko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

„Riziko súvisiace s mesiacom narodenia je relatívne nízke v porovnaní s viacerými vplyvnými premennými, ako sú diéta či cvičenie,“ predchádza panike svojimi slovami Tatonetti. Vedci napriek tomu dúfajú, že tieto zistenia pomôžu pri odhaľovaní nových rizikových faktorov, ktoré majú vplyv na vznik niektorých závažných ochorení.

Viac o téme: VýskumMedicínaMesiac narodeniaRiziko ochorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu