Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozčuľuje vás vyhadzovanie jedla? Slovensko bojuje s plytvaním, pomáhajú aj obchodné reťazce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Rok 2015 sa niesol v znamení rekordnej potravinovej pomoci, ktorú zabezpečuje Potravinová banka Slovenska. Toto občianske združenie s humanitárnym zameraním zhromažďuje darované potraviny, skladuje a prideľuje ich charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú potravinovú pomoc ľuďom v núdzi. Pomáhajú všetky veľké obchodné reťazce

Celkovo Potravinová banka ročne rozdelí humanitárnym a charitatívnym organizáciám viac ako 300 ton potravín. Má svoje sklady v Košiciach, Lipanoch, Dovalove pri Liptovskom Hrádku, Michalovciach, Trebišove, Rožňave, v Šimonovciach pri Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Banskej Bystrici a tiež v Prievidzi. Za svojej éry spolu s charitatívnymi organizáciami rozdali približne 11 300 ton potravín.

Rozčuľuje vás vyhadzovanie jedla?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

METRO

Veľkoobchod Metro venoval do Potravinovej banky Slovenska tovar v hodnote 226 444 eur, spolu šlo o 123-tisíc kilogramov potravín. Spoločnosť spolupracuje s Potravinovou bankou Slovenska už od roku 2009, patrí medzi najväčších darcov. Zásobuje jej regionálne pobočky potravinami s krátkou dobou spotreby, najmä pekárenskými výrobkami, mliečnymi a mäsovými výrobkami, šalátmi, strúhankou, cukrovinkami a iným tovarom.

„Darovanie potravín vnímame ako prejav spoločenskej zodpovednosti. Potravinová banka Slovenska je pre nás spoľahlivým partnerom,“ uviedol komunikačný manažér spoločnosti Metro Martin Jaroš a dodal: „Našim cieľom je v maximálnej možnej miere zabrániť plytvaniu potravinami.“ Poznamenal tiež, že tovar, ktorého dátum spotreby sa síce blíži k stanovenej hranici, no pri správnom skladovaní nie je nijak znehodnotený, patrí primárne ľuďom v núdzi a nie do odpadu.

Rozčuľuje vás vyhadzovanie jedla?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

„Veľmi si ceníme ich spoluprácu. Bez váhania sa zapojili do tejto akcie a potraviny poskytujú na skutočne pravidelnej báze. Pomáhajú tak regiónom Slovenska od Bratislavy až po Košice. Vďaka príspevkom si jedlo mohlo pripraviť množstvo ľudí v útulkoch, domovoch dôchodcov či zariadeniach sociálnych služieb,“ uviedol Marko Urdzik, riaditeľ Potravinovej banky Slovenska.

TESCO

Výsledkom tohtoročnej, v poradí tretej potravinovej zbierky pre ľudí v núdzi, z pohľadu ďalšieho člena organizácie Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), teda obchodného reťazca Tesco, je 77 ton trvanlivých potravín a drogérie oproti vlaňajším 48 tonám. Slováci darovali viac ako minulý rok a vedia, že robia dobrú vec. Hodnota vyzbieraného tovaru je 109 000 eur a spoločnosť Tesco Stores SR ju ešte navýši o 20% - čiže o 21 800 eur. Finančne prispeje aj jeden z partnerov zbierky, spoločnosť Unilever. 

„Rekordný výsledok tohtoročnej potravinovej zbierky nás nesmierne potešil. Vďaka tomu, že také veľké množstvo Slovákov prejavilo ľudskosť a empatiu ľuďom v núdzi a darovali hoci len zopár potravín zo svojho nákupu, sa charitatívnym parterom nakoniec podarilo vyzbierať neuveriteľných 77 ton potravín a drogérie, z ktorých pripravia až 192 500 porcií jedla. Každá malá pomoc totiž môže mať nakoniec veľký význam. A preto každému, kto prispel, patrí veľká vďaka – v prvom rade našim zákazníkom, ale aj všetkým kolegom, ktorí sa zapojili medzi dobrovoľníkov a s potravinovou  zbierkou na našich obchodoch pomáhali, povedala Zuzana Lošáková, manažérka komunikačného oddelenia Tesco.

Rozčuľuje vás vyhadzovanie jedla?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Potravinová zbierka prebiehala od 16. od 21. novembra 2015 v 78 obchodoch Tesco po celom Slovensku. Zbierku  spolu organizovali aj partneri z minulých rokov: Slovenská katolícka charita, organizácia Depaul Slovensko, Potravinová banka Slovenska, a tento rok po prvý raz aj Evanjelická Diakonia. Formou sociálneho marketingu sa do zbierky zapojila spoločnosť Unilever.

KAUFLAND

Cez SAMO sme kumulovane vykázali potravinovú pomoc všetkých členov. Za seba separátne môžeme povedať, že pomoc poskytujeme v prvom rade SČK a v menšej miere Potravinovej banke Slovenska. Považujeme to za súčasť našej CSR politiky, kde je boj proti plytvaniu s potravinami jedna z priorít. Predtým sme poskytovali potraviny aj sociálnym výdajniam miest a obcí, toto dnes zatiaľ nie je možné, vysvetlila hovorkyňa Kauflandu Júlia Piterková.

Rozčuľuje vás vyhadzovanie jedla?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Piterková takisto upozorňuje na síce ústretovú, no nie najlepšiu zmenu zákona: Minulý rok sme privítali zmenu zákona, ktorý umožnil darovanie potravín pred dobou spotreby alebo dátumom minimálnej trvanlivosti Potravinovej banke Slovenska, táto je však zo zákona výlučným príjemcom, čo nepovažujeme za šťastné. Cez SAMO sme opakovane komunikovali, že by sme privítali, ak by sa zákonom definovali aj tieto výdajne, tzv. sociálne obchody, ako príjemca darovaných potravín.

BILLA

Za obchodný reťazec Billa nám odpovedala hovorkyňa Denisa Pernicová: Billa ako člen Slovenskej aliancie moderného obchodu aktivity potravinovej pomoci plne podporuje. V rámci našej siete sa sústreďujeme predovšetkým na adresnú pomoc vybraným organizáciám pôsobiacim v rovnakých lokalitách ako naše predajne.

Rozčuľuje vás vyhadzovanie jedla?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Veľká a pozitívna zmena

Rok 2015 bol prvým rokom, v ktorom si obchodníci mohli obstarávaciu cenu darovaných potravín uplatniť ako daňový výdavok.

Podľa názoru Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), by množstvo darovaných potravín u nás ešte mohlo porásť, keby došlo k zmene legislatívnych pravidiel pri nakladaní s trvanlivými potravinami označenými dátumom minimálnej trvanlivosti. Vo väčšine členských krajín Európskej únie sa totiž trvanlivé potraviny môžu ešte darovať alebo dopredať aj po uplynutí doby trvanlivosti. U nás sa však považujú za nebezpečný odpad a musia sa likvidovať. Pri správnom skladovaní sú pritom ešte stále vhodné na spotrebu.

Rozčuľuje vás vyhadzovanie jedla?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Aj vďaka takému prísnemu nazeraniu na trvanlivé potraviny ich veľké množstvo končí v koši. Podľa údajov Európskej komisie totiž Slovensko vyprodukuje asi 0,86 milióna ton potravinového odpadu ročne, na porovnanie Česko len 0,44 milióna ton. A to má dvojnásobný počet obyvateľov. Celkovo sa v EÚ ročne vyhodí asi 100 miliónov ton potravín. Toto množstvo má do roku 2020 narásť o viac ako štvrtinu – na neuveriteľných 126 miliónov ton.

Viac o téme: LidlObchodné reťazceTescoMetroBillaKauflandPotravinová banka SlovenskaSlovenská aliancia moderného obchodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu