Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do Petržalky sa po 50 rokoch vrátili električky: FOTO prvej, ktorá prešla po Starom moste

Bratislavskú Petržalku už brázdia aj električky. Zobraziť galériu (2)
Bratislavskú Petržalku už brázdia aj električky. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou, bratislavskú Petržalku opäť brázdia električky. Projekt prestavby Starého mosta sa tak definitívne chýli ku svojmu koncu, táto prvá jazda bola totiž bezpečnostnou skúškou v rámci kolaudačného rozhodnutia. Bratislavčania sa tak môžu začať pomaly tešiť na novinku v mestskej doprave.

"Električka Škoda 30T ForCity Plus spojila dva brehy Dunaja a po viac ako päťdesiatich rokoch električka opäť prešla cez zrekonštruovaný Starý most zo Šafárikovho námestia do Petržalky," informuje na svojej stránke aj Dopravný podnik Bratislava. Informáciu nám potvrdila aj hovorkyňa primátora Bratislavy Ivana Skokanová, všetko ide podľa plánu.

Dve električky si dnes odskúšali jazdu po zrekonštruovanom Starom moste. Prešli cez zrekonštruovaný Starý most zo Šafárikovho námestia až do Petržalky. "DPB, a.s. v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy zabezpečil v súvislosti s kolaudačným konaním trate zo Šafárikovho námestia do Petržalky technicko-bezpečnostné skúšky, ktorými overil spôsobilosť trate na prevádzku električiek," vysvetlila Skokanová.

"Električka do Petržalky sa stáva realitou. Je to skvelý pocit - projekt bol náročný, málokto veril, že sa nám to podarí, ale podarilo sa nám ho ukončiť včas a už vidieť výsledky. Kolaudačné konanie stále pokračuje, je rozdelené na viacero častí tak, aby sme pre peších mohli most otvoriť čo najskôr. Nechcem ale sľubovať termíny, nakoľko kolauduje viacero úradov a nie je to v našich rukách. Aj dnešok je však dôkazom toho, že električka sa vracia do Petržalky," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Do Petržalky sa po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Technicko-bezpečnostná skúška je súčasťou kolaudačných konaní, ktoré stále pokračujú. Hlavné mesto SR Bratislava a stavebný dozor preto upozorňujú občanov, že Starý most je až do ukončenia kolaudácie stále stavbou, preto nie je možné voľne sa po ňom pohybovať.

Súčasťou kolaudačného konania je aj zapojenie mostného osvetlenia. Na Starom moste je použitých 772 moderných LED svietidiel. Z toho na osvetlenie samotnej električkovej trate je použitých 50 kusov závesných LED svietidiel. Osvetlenie realizovala spoločnosť Siemens na základe projektu. Použité sú 3 osvetľovacie sústavy, pričom je použitá moderná LED technológia. Spustenie osvetlenia Starého mosta súvisí s pokračujúcou kolaudáciou, most bude takto svietiť aj počas plnej prevádzky.

Hlavné mesto SR Bratislava ukončilo stavebné práce na výstavbe projektu 1. časti Nosného systému MHD do Petržalky 15. decembra 2015. Vzápätí požiadalo o začatie kolaudačných konaní v prípade viac ako 100 objektov. Prvá kolaudácia týkajúca sa samotného objektu Starého mosta sa začala 20. januára 2016, následne sa podali návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty. Podané sú už všetky žiadosti. Termíny ukončenia kolaudačných konaní sú závislé od zákonných lehôt a stanovísk dotknutých orgánov.

 

Viac o téme: ElektričkaPetržalkaStarý most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu