Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Toto je ona, prvá kvetina vypestovaná vo vesmíre: Pozrite si FOTO, je iná ako pozemská?

Cínia vyzerá trošku inak, ako tie na Zemi, ale inak je úplne v poriadku.
Cínia vyzerá trošku inak, ako tie na Zemi, ale inak je úplne v poriadku. (Zdroj: Facebook)

HOUSTON – Budúcnosť je tu! Astronautom na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa prvýkrát v histórii podarilo úspešne vypestovať kvetinu, a to v nulovej gravitácii. Ide o cíniu, ktorá však vďaka vesmírnym podmienkam vyzerá trošku inak, no stále je krásna a hlavne, jej 13 okvetných lístkov teší fanúšikov kozmického výskumu po celom svete.

„Vôbec prvá kvetina vypestovaná vo vesmíre debutuje! Áno, tam vo vesmíre sú aj iné fotmy života,“ zažartoval si na sociálnej sieti Facebook Scott Kelly, ktorý onedlho ukončí svoj ročný pobyt na vesmírnej stanici. Cínia, ktorú odfotil, však vedcami nebola vybraná kvôli svojej kráse, ale aby „pomohla pochopiť ako kvety rastlín môžu rásť v mikrogravitácii“.

Yes, there are other life forms in space! #SpaceFlower #YearInSpace

Posted by NASA Astronaut Scott Kelly on 16. január 2016

Ide pritom o úspech, keďže to ešte v decembri vyzeralo tak, že to kvietok nezvládne. „Naše rastlinky nevyzerajú veľmi dobre. Môže to byť problém, pre ľudské kolónie na Marse,“ napísal vtedy Kelly. Ako sa však ukázalo, trocha lásky túto oranžovú cíniu opäť postavilo "na nohy". Dôležitým je práve kvet, už predtým sa totiž na ISS podarilo vypestovať šalát a pšenicu, avšak cínia bola náročnejšia úloha. 

First ever flower grown in space makes its debut! #YearInSpace

Posted by NASA Astronaut Scott Kelly on 16. január 2016

„Cínia je veľmi odlišná od šalátu, je omnoho citlivejšia na parametre prostredia a charakteristiky svetla. Takisto rast trvá 60 až 80 dní,“ povedal Trent Smith, jeden z projektových manažérov ISS. To, že cínia úspešne vyrástla, je dobrou správou najmä preto, že astronauti teraz môžu prejsť ku komplikovanejším rastlinám, akými sú napríklad paradajky. 

Viac o téme: Medzinárodná vesmírna stanicaScott KellyPrvá kvetina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu