Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kristýna sa roky snažila zistiť, odkiaľ pochádza jej rodina: Podarilo sa, ale je to prekvapenie

Kristýna si stretnutie s rodinou skutočne užíva
Kristýna si stretnutie s rodinou skutočne užíva (Zdroj: Facebook)

NYANGERA - Kristýna sa spolu s bratom Ondrejom vždy čudovali, prečo je ich pokožka tmavšia, ako majú ostatné deti. Trvalo však dlhých 20 rokov, kým sa im ich mama Andrea odhodlala povedať, že ich dedkom je černoch. Bol to istý Paul Richard Oudia Okello, ktorý v roku 1960 študoval v Prahe. Paul pochádzal z Kene, kde žije aj jeho rodina.

V obci Nyangera Kristýna našla to, čo je dlhé roky chýbalo – rodinu. Aj keď si s bratom a mamou žili dobre, stretnutie s dedkom a ďalšou rodinou bolo pre ňu neopísateľné, rovnako ako pre Okellovcov. Cesta k nim však bola komplikovaná. Kristýna najprv navštívila nemocnicu v Prahe, v ktorej sa narodila, aby v zápisoch zistila, ako sa jej dedko volá.

Potom si na Českej poľnohospodárskej univerzite, kam chodil, vyhľadala jeho adresu v Keni a rozhodla sa, že sa s rodinou spojí cez medzinárodný Červený kríž. Tí našli Kristýninho dedka, bývalého úradníka v oblasti poľnohospodárstva a otca ôsmich detí, cez pobočku v Nairobi. Najprv ho navštívila dcéra Andrea, ktorej v apríli 2007 zaplatil cestu.

„Šiel som do Československa v roku 1962 letecky kvôli štúdiu, tam som stretol Andreinu matku v roku 1965. Potom som odišiel do západného Nemecka, keď mala Andrea ešte iba tri roky, vtedy som stratil s nimi kontakt. Našli sme sa až o 36 rokov neskôr s láskavou pomocou Červeného kríža,“ vysvetlil vnučke komplikovanú situáciu dedko. 

Stastny a spokojeny novy rok prejeme z Tanzanie*

Posted by Kristýna Krusta Mrázková on 31. december 2015

Kristýna bola na návšteve tento týždeň už druhýkrát, teraz však so sebou zobrala aj snúbenca Georgea. „Cítim sa tu skvele, ako doma, bol to úžasný zážitok stretnúť moju veľkú rodinu v Keni,“ povedala novinárom Standard Digital. Kristýna sa už dokonca naučila aj niekoľko slov z tamojšieho jazyka Kiswahili. Z Kene si navyše so snúbencom odskočili do Tanzánie.

Viac o téme: KeňaNájdená rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu