Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Máte šancu urobiť dobrý skutok pred Vianocami: Na Slovensku opäť chýba krv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Možno okolo žiadnej témy na Slovensku sa netočí toľko poloprávd a nejasností, ako okolo darcovstva krvi. Ľudia si myslia, že darovanej krvi je dostatok, no nič nemôže byť ďalej od pravdy. Aj kamarátka Idy je toho dôkazom, má leukémiu a krvnú transfúziu potrebuje každý deň. Podobne ako mnoho iných pacientov na Slovensku.

Pri bežnom darovaní sa odoberá obvykle 450 ml krvi do plastického vaku. Samotný odber trvá väčšinou menej ako 10 minút, odobratý objem krvi sa pritom nahradí behom niekoľkých hodín, bielkoviny plazmy a krvné doštičky behom niekoľkých dní. Napriek tomu darcov nie je dostatok. Najžiadanejšou krvnou skupinou v našich končinách je A pozitív, presne tú potrebuje aj Idina kamarátka.

Mili moji priatelia.... nastala situacia, ked vas prosim o pomoc. Moja verna a skvela kamaratka bojuje v nemocnici s...

Posted by Ida Miháliková on 15. december 2015

Práve preto, že ľudí s krvnou skupinou A pozitív je na Slovensku najviac, táto krv neustále chýba. To však platí aj pre ostatné skupiny, ak máte vzácne krvné podskupiny, ste pre Národnú transfúznu službu ešte atraktívnejším darcom. Rôzne odbery, aj v teréne, sa vykonávajú v podstate každú voľnú chvíľku po celom Slovensku. No nie každý môže darovať krv, aj preto je veľmi náročné nájsť pravidelných darcov krvi.

Ak sa rozhodnete pomôcť, stačí prísť na hociktoré odberné miesto, pravdivo a zodpovedne vyplniť dotazník, ktorý nájdete aj na stránke www.ntssr.sk, "pustiť" žilou, čím niekomu, možno aj zo svojho okolia, zachránite život.

Viac o téme: Darovanie krviNárodná transfúzna služba SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu