Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvá krajina, ktorej bude stačiť len energia budúcnosti: Ambiciózny plán ako predbehnúť svet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŠTOKHOLM - Opäť raz sa Švédi chystajú celému svetu vytrieť zrak, a to prostredníctvom rozhodnutia „ministerstva budúcnosti“, kde sa rozhodli, že do roku 2030 sa Švédsko stane prvou krajinou sveta bez fosílnych palív. Tieto závery sa budú prednášať na konferencii o klimatických zmenách, ktorá sa uskutoční budúci týždeň v Paríži. Výhody sú jasné, ako to však dosiahnu?

Okrem vytvárania lepšieho životného prostredia nevyužívanie fosílnych palív prináša aj zvyšovanie atraktivity miest a nové pracovné pozície. Otázkou však ostáva, či je možné zvyšovať úroveň národnej ekonomiky a súčasne znížiť emisie skleníkových plynov. Kristina Perssonová, ministerka pre strategický rozvoj a severskú spoluprácu je presvedčená, že to je nielen možné, ale aj potrebné.

Švédsko na podobnom koncepte pracuje už od roku 1990, odkedy sa krajine darí ekonomicky rásť a zároveň znižovať úroveň emisií, ktorá dosiahla jednu z najnižších v Európskej únii aj OECD. Za 25 rokov Švédi znížili svoje emisie o 22 percent, zatiaľ čo HDP sa zvýšil o 58 percent počas toho istého obdobia. Perssonová zdôrazňuje, že to je cesta pre každého.

Cykeln - världens bästa uppfinning efter hjulet.

Posted by Framtidsminister Kristina Persson on 7. apríl 2015

„Potrebujeme urobiť omnoho viac ako to, čo robíme v súčasnosti. Aj ďalšie krajiny sa musia snažiť dosiahnuť to, čo my, aby sme sa všetci oslobodili od fosílnych palív. Bude to ťažké, ale je to možné,“ tvrdí minister budúcnosti, ako jej kolegovia hovoria. Jednou z možností, ako dosiahnuť vynikajúce výsledky v tejto oblasti, je zavedenie takzvanej kruhovej ekonomiky.

Ide o koncepciu zameranú na trvalo udržateľný rozvoj ekonomiky, teda akési ekologické hospodárstvo. Prioritou kruhovej ekonomiky je úspora a efektívne využívanie obmedzených prírodných zdrojov, zefektívnenie výroby produktov s vysokou účinnosťou a nízkou spotrebou zdrojov a nízka produkcia emisií. Súčasťou je aj znižovanie produkcie odpadov a zdrojov znečisťujúcich látok až po recykláciu, keď sa tieto zdroje vracajú naspäť do hospodárskeho cyklu.

Prvá krajina, ktorej bude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: cop21paris.org)

„Deväť z desiatich spotrebiteľov nepozná pojem kruhová ekonomika, ale veľké spoločnosti ho poznajú určite. Existuje pomerne málo firiem, ktoré vidia nové obchodné príležitosti v rámci kruhovej ekonomiky. Švédski globálni hráči, ako sú H&M či IKEA ale hľadajú spôsob, ako fungovať v slučke. Verím, že Švédsko by mohlo stáť na čele rozvoja tohto nového spôsobu podnikania,“ myslí si Stina Behrensová z Transformator Design Group v Štokholme.

Viac o téme: Klimatické zmenyŠvédskoKruhová ekonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu