Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlapec (8) poslal list leteckej spoločnosti: Koniec záhadám so strateným boeingom, odpísali mu

Z Bena raz možno bude šikovný inžinier
Z Bena raz možno bude šikovný inžinier (Zdroj: Facebook/Laura Treider)

ATLANTA - Nič nie je roztomilejšie, ako malý bádateľ, ktorý sa snaží vyriešiť zložitú technologickú úlohu. Ben Treider má len osem rokov, no už dosiahol, že sa o jeho nápady zaujíma aj znám americká letecká spoločnosť Delta Airlines. Napísal im totiž list, v ktorom vysvetlil, akoby mohli zvýšiť možnosť záchrany pasažierov v prípade, ak lietadlo spadne.

Ben jedného dňa sledoval dokument o stratenom lietadle Malajzijských aeroliniek. „Cítil som sa smutný,“ ozrejmil neskôr médiám. Preto sa rozhodol vymyslieť spôsob, akým by sa stratené lietadlá na dne morského oceánu dali ľahko vystopovať. „Mohli by sme mať systém, ktorého podstatou sú oranžové balóny, tie by stúpali k hladine, ak by lietadlo havarovalo v mori,“ ozrejmil Ben a nakreslil k tomu aj názornú kresbu.

„Na druhom konci balóna by boli kamene, takže by zostal na mieste. Balón však nesmie byť príliš naplnený vzduchom, aby sa nevzniesol do vzduchu a mal by byť zo spevnenej gumy, aby odolal tlaku v hĺbke,“ doplnil svoj plán malý inžinier s tým, že v balóne bude zároveň sledovacie zariadenie. Nie je ani prekvapujúce, že Bena zaujímajú lietadlá, obaja jeho rodičia totiž slúžia v letectve, ako informuje televízna stanica Fox News.

Vždy, keď rodina niekam letí, Ben sa najviac teší na stretnutie s pilotom. Najradšej má leteckú spoločnosť Delta Airlines, preto sa svoj nápad rozhodol prezentovať práve im. Rodina Treiderovcov však ostala prekvapená, keď o niekoľko týždňov dostali odpoveď, a to priamo od šéfa bezpečnosti, Johna Laughtera. Okrem iného chlapcovi napísal, že sa určite podelí o jeho nápady s kompetentnými ľuďmi, aj keď je jasné, že riešenie tohto problému je omnoho komplikovanejšie, ako Ben dokázal vymyslieť.

„Spočiatku sme si mysleli, že dostal darček k narodeninám, budúci týždeň budem mať deväť, ale keď otvoril list a uvidel, kto mu napísal, začal skákať hore a dole a kričať Dostal som list od Delty!,“ priznala Benova mama Laura. Chlapec tak dostal krásny darček, možno z neho vďaka tomu raz bude skutočne letecký inžinier a niekomu zachráni život.

Viac o téme: InžinierDelta AirlinesSpadnuté lietadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu