Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vodiace psy, ako ich nepoznáte: FOTO Deň adoptívnych rodičov konečne aj pre verejnosť!

Takto to vyzeralo počas Dňa adoptívnych rodičov. Zobraziť galériu (14)
Takto to vyzeralo počas Dňa adoptívnych rodičov. (Zdroj: Royal Canin)

BRATISLAVA - Medzi nami žijú ľudia, ktorí sú každý deň odkázaní na pomoc vodiacich psov pri bezpečnom pohybe. Takýchto štvornohých priateľov pre zrakovo postihnutých vychováva a cvičí Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy v Bratislave. Výcviková škola predstavila v nedeľu na Dni adoptívnych rodičov prácu a život psov, ktorí sú očami zrakovo postihnutých. Jej brány na Sekulskej ulici v Bratislave sa pre všetkých otvorili vôbec prvý raz.

Návštevníci zažili jedinečný deň s vodiacimi psami. Títo špeciálne vycvičení štvornohí priateľa človeka sú veľkí pomocníci zrakovo postihnutých ľudí. Proces ich prípravy pre poslanie pomáhať nie je vôbec jednoduchý. Poslaním Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy je pomoc zrakovo postihnutým ľuďom pri integrácii, prostredníctvom špeciálne vycvičeného vodiaceho psa.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Samostatný a bezpečný pohyb prostredníctvom vodiaceho psa v porovnaní s chôdzou pomocou bielej palice, oslobodzuje zrakovo postihnutého od psychického napätia, dodáva mu pocit istoty, sebadôvery a poskytuje nezávislosť od vidiacich sprievodcov. „Aby bol výcvik úspešný, je potrebné mať psa, ktorý má vhodnú povahu. Z toho dôvodu máme účelový chov, v ktorom chováme psy, ktoré sú povahovo vhodné na túto prácu. To znamená, že sú ľahko ovládateľné človekom, radi pre človeka pracujú a majú možno trošku nižší temperament ako je u labradora bežné, vysvetlila Katarína Kubišová z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Kubišová vysvetlila aj to, ako to funguje ďalej: „Po získaní šteniatok od špeciálnych chovných sučiek, ktoré sú z dlhoročných chovných línii účelových chovov, putujú vo veku siedmich týždňov šteniatka do rodín dobrovoľníkov, ktorí sa im venujú zhruba 12 – 14 mesiacov, učia ich bežné veci ako zostať doma osamote v pokoji, neničiť zariadenie bytu, neštekať, nevyskakovať na nábytok, nevyskakovať na človeka, slušne chodiť na vodítku. Budujú pozitívny vzťah psa k človeku, socializujú ho na mestské prostredie, čo je veľmi dôležitá súčasť toho procesu, pretože bez kvalitnej socializácie by pes nebol schopný sústrediť sa v náročnom prostredí.“

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Šťastné detstvo a krmivo ušité priamo na mieru

„Dobrovoľníci doprajú šteňaťu šťastné detstvo, čiže nie je to tak, že pes je len na vodítku a niečo robí, ale má naozaj aj dostatok výbehu, dostatok kontaktu s inými psami, čo je dôležité pre jeho stabilný a dobrý psychický vývoj. Vo veku jedného roka prechádzajú psy zdravotnými a povahovými kontrolami, či sú vhodné do výcviku alebo nie. Röntgeny lakťov sú veľmi dôležité, zdravotný stav psa je absolútny základ, aby mohol vodiaci pes dobre fungovať. K tomu je potrebné aj kvalitné krmivo a výživa psa. Labrador je plemeno, ktoré je náchylné k priberaniu, a teda potrebuje kvalitné vyvážené krmivo, ktoré sa dá presne odmerkou alebo váhou odvážiť. To je dôležité aj pre klienta, aby vedel udržať primeranú váhu psa,“ pokračuje vo vysvetľovaní Katarína Kubišová.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Labradory sú známe chuťou do jedla, preto často trpia obezitou a problémami s kĺbmi a kosťami. „Labrador potrebuje krmivo, ktoré mu pomáha udržiavať ideálnu váhu a podporuje vývoj silných kostí a kĺbov. Granule by mali obsahovať zvýšené množstvo bielkovín (30 %) a menej tukov (13 %), L-karnitín, ktorý zaisťuje lepšie spaľovanie tukov, pes teda nepriberá a cíti sa fit. Vhodné krmivo pre labradora obsahuje aj psylium a jačmeň. Tie umocnia pocit sýtosti, takže labrador bude spokojný aj po podaní menšieho množstva krmiva,“ vysvetľuje MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Výcvik v rodine trénera

„Výcvik psa prebieha v rodine trénera, nemáme koterce. Tréner so psom žije, vie ako sa správa v interiéri a postupne ho učí jednotlivé cviky potrebné k vodeniu nevidiaceho. Posledná tretina výcviku prebieha v tmavých okuliaroch, to znamená, že tréner za pomoci iného trénera, ktorý ide za ním, naozaj simuluje situáciu, že pes bude vodiť nevidiaceho. Na záver tréningu je skúška, ktorú celú absolvuje tréner v nepriehľadných okuliaroch a sleduje sa bezpečnosť vodenia, kvalita vodenia psa a na základe toho pes spraví alebo nespraví skúšku,“ uviedla Kubišová.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Po výcviku a skúškach nasleduje najťažšia časť celého procesu, a to odovzdanie psa klientovi. „Je to najťažšia časť z toho dôvodu, že jednoducho v priebehu týždňa sa človek, ktorý nemá zrakovú kontrolu, ani nie je kynológ, musí naučiť nielen kompletnú starostlivosť o psa – od česania, návštevy veterinára až po správne kŕmenie a výživu psa, ale samozrejme aj samotné prvky potrebné k vodeniu a ovládaniu psa, jednoducho k správnej komunikácii so psom. Čiže je to veľmi náročný týždeň aj pre nás, aj pre psa, aj pre klienta, zdôrazňuje Kubišová.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Po tomto celom procese môže byť pes odovzdaný na skúšobný čas človeku so zrakovým postihnutím, po ktorom aj on môže povedať, či mu ten pes vyhovuje alebo nevyhovuje, aj my môžeme zhodnotiť, či im to funguje alebo nie, či je to vhodná dvojica a môže sa tento psík ešte vrátiť eventuálne k nám do školy, ale málokedy sa to stáva,“ uzavrela cvičiteľka z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Deň adoptívnych rodičov

Okrem stretnutia so psami z programu Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy si mohli návštevníci počas Dňa adoptívnych rodičov pozrieť krátke filmy o výchove, výcviku a práci vodiacich psov či vyskúšať chôdzu s bielou palicou a súťaže bez zraku. Informačné vstupy spojené s krátkymi ukážkami predstavili verejnosti prácu výcvikovej školy. 

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

„Deň adoptívnych rodičov robíme niekoľko rokov po sebe, pôvodne bol určený iba adoptívnym rodičom, ktorí sú zapojení vo virtuálnom projekte "Adopcia", ale tento rok sme tento deň sprístupnili aj verejnosti,“ vysvetlila Katarína Kubišová z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy. Škola navyše na akcii obdarovala desať dlhoročných podporovateľov - adoptívnych rodičov. Odmena je od spoločnosti Royal Canin, ktorá je partnerom výcvikovej školy a dodáva pre vodiace psy kvalitnú výživu  na mieru, podľa špecifických potrieb vodiacich a asistenčných psov.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Prečo sa stali adoptívnymi rodičmi?

„Veľmi sa mi páčila myšlienka, kolegyňa už mala adoptívneho psíka, rozprávala o tom a zaujalo ma to,“ prezradila mladá slečna, jedna z adoptívnych rodičov.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

„Prispievame vo forme sponzorského a ešte dávame každý rok 2%. Ja som si povedala perspektívne, manžel má dosť silné okuliare, dcéry majú okuliare, že možno jedenkrát v živote bude niekto z nás niečo také potrebovať, tak sme sa snažili tie peniažky niekde  rozumne umiestniť. Povedali sme si, že to má zmysel. A pokiaľ nám to práca a finančné možnosti dovolia, budeme dlhodobými sponzormi naďalej,“ povedala dlhoročná adoptívna "mama" vodiacich psíkov z Nitry.

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

„Najskôr som sa dostala k "dogsittingu" a vlastne tým, že ten psík k nám aj prišiel, tak sa nám zapáčil, samozrejme, aj ten projekt adopcie. Pre mňa plemeno labrador bolo vždy niečo neskutočné a vždy som si predstavovala, že keď budem mať raz domček, budem mať aj labradora. Nevedela som si predstaviť ako to spojiť s bytom. Keď som sa presťahovala do Bratislavy, dozvedela som sa, že existuje niečo takéto, robil to môj kolega, u nich som stretla prvého labradora a mohla som byť dogsitterka, že nemusím byť vychovávateľ. To znamená, že môžem ho mať len cez víkendy, predĺžené víkendy alebo kedy sa dá. V práci to prijali ako dobrú vec, v podstate sa aj vyčistili vzťahy, splnil sa mi môj životný sen,“ teší sa mladá dogsitterka Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy a adoptívna "mama". 

Takto to vyzeralo počas
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Royal Canin)

Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy v Bratislave zabezpečuje účelový chov, výchovu, výcvik, odovzdanie psa klientovi a tyflokynologický servis (pomoc a poradenstvo v oblasti kynológie vodiacich psov). Za 20 rokov existencie (od roku 1995) tu vycvičili a odovzdali klientom 117 vodiacich a 2 asistenčné psy, 35 z nich je v súčasnosti v aktívnej službe. Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy trénuje najmä labradorské retrívre, ktoré majú od roku 2007 z vlastného, účelového chovu.

Viac o téme: Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psyDeň adoptívnych rodičov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu