Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo by ste spravili s nájdenou peňaženkou? VIDEO mladíka, ktorý prekvapil všetkých naokolo

Toto by asi čakal málokto. Zobraziť galériu (2)
Toto by asi čakal málokto. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA – Takmer každému sa už aspoň raz v živote stalo, že našiel niečo, čo mu nepatrilo a musel si položiť hodnotovú otázku. Ako naložiť s majetkom cudzieho človeka? Samozrejme, vždy závisí od okolností. Málokto na Slovensku by však očakával, že ak stratí peňaženku, ešte ju niekedy uvidí v takom stave, v akom bola – so všetkými peniazmi, dokladmi a cennosťami. Možno sme však iba prehnane negatívni...

"Youtuber" Dennis sa venuje sociálnym experimentom a rozhodol sa preveriť práve staré príslovie „Príležitosť robí zlodeja“. Pred obchodným centrom akoby náhodou strácal peňaženku v snahe otestovať ľudí naokolo. Koľkí sa ju budú snažiť vrátiť a koľkí sa naopak čo najrýchlejšie vzdialia s jej štedrým obsahom? Sto dolárov v hotovosti a dve kreditné karty, to je veľké lákadlo.

Toto by asi čakal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Veľkým problémom takýchto sociálnych experimentov je, že vždy oslovujú iba malý počet ľudí, teda nedajú sa aplikovať na širšiu verejnosť. Aj tak však človeka poteší, keď vidí, že ľudskosť a slušnosť ešte nevymrela. Toto video totiž dokazuje práve to. V úvode vidno, že Dennisovu peňaženku vždy nájde niekto dobre vychovaný, ktorý mu dá okamžite vedieť, že ju stratil. Všetko prebieha skvele, potom však príde zlom v podobe černocha s protézou menom Dave.

Keď Dennisovi vypadne peňaženka pri poslednom pokuse, dlhšie si ju nikto nevšíma. Potom ju nájde Dave. Prezrie si jej obsah, niekomu zavolá a ide s ňou do obchodného centra. Dennis s kameramanom ho po celý čas sledujú. Dave ide do jedného obchodu, potom do druhého a v oboch platí modrou kreditnou kartou. Dennis je presvedčený, že jeho kartou a zo zvedavosti mladého muža sleduje ďalej. Ako sa ukáže, všetko je inak.

Dennis sleduje "zločinca" až ku svojmu domu, kde ho osloví s tým, že robil experiment a že peňaženka, ktorú Dave našiel, je jeho. Dennis sa nehnevá, len sa pýta, čo si Dave, s dvoma nákupnými taškami v ruke, kúpil. Vysvitne, že tenisky a ruksak, ktoré si Dave v obchode kúpil, neplatil z Dennisových peňazí. Dave má totiž vlastnú modrú kreditnú kartu, ktorú zahanbenému Dennisovi ukáže ako dôkaz. Vysvetlí mu, že keby to bola jeho peňaženka, tiež by bol rád, ak by mu ju niekto vrátil. Skutočne stačí tak málo? Správať sa k iným tak, ako by sme chceli, aby sa oni správali k nám?

Viac o téme: Sociálny experimentStratená peňaženka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu