Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci žasnú nad jednoduchým nápadom: Dieťa (8) možno vynašlo lacný liek na rakovinu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MANCHESTER - Keď sa rodičia svojej dcéry pri večeri pýtali, ako by liečila rakovinu ona, dostali prekvapivo múdru odpoveď. Hoci sú obaja výskumníkmi a pracujú na vynájdení lieku na rakovinu, niečo také jednoduché im nikdy nenapadlo!

Camilla Lisanti práve jedla večeru, keď sa jej otec, vedec zaoberajúci sa výskumom rakoviny, spýtal, ako by liečila rakovinu. Osemročná dievčina sa na chvíľu zamyslela a potom mu povedala: „Antibiotikami, ako keď mám bolesti v hrdle.“

Profesor Lisanti a jeho manželka Federica Sotgia, obaja z výskumného tímu rakoviny na Manchesterskej univerzite, vyskúšali jej hypotézu v laboratóriu a boli ohromení, keď lacné a široko používané antibiotiká zničili rakovinové bunky! Niektoré antibiotiká totiž zastavili bunkovú tvorbu mitochondrií, ktoré bunky zásobujú energiou. A práve rakovinové kmeňové bunky zvyknú mať vysoký počet mitochondrií!

Vedci žasnú nad jednoduchým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Štyri účinné antibiotiká  by v porovnaní s cenou dnešných liekov pre onkologických pacientov stáli len šesť centov! Ešte významnejším objavom však je, že testované antibiotiká nepoškodili zdravé bunky! Profesor Lisanti si myslí, že jeho dcéra možno vynašla lacnú a bezpečnú metódu liečby rakoviny. „Často nás počula zhovárať sa o rakovine, tak nám napadlo opýtať sa jej, čo si myslí o liečbe rakoviny ona.“

„Najprv som si myslel, že by bolo veľmi naivné, keby antibiotiká zabrali, ale na konci dňa som zistil, že mala pravdu,“ povedal prekvapený vedec. „Ona má takmer vždy pravdu. Máva pohotové odpovede, ktoré dávajú zmysel,“ pochválil svoju dcéru Lisanti.

Napriek nádeji sľubnému výsledku je však testovanie obmedzené len na laboratórne výsledky a musí byť vyskúšané aj v praxi na ľuďoch. Neexistuje žiadny dôkaz, že by tieto konkrétne antibiotiká zabíjali rakovinové bunky u pacientov alebo aký druh vedľajších účinkov by mohli mať. O niektorých antibiotikách je známe už od roku 1960, že majú protirakovinové účinky a spolu s chemoterapiou sú súčasťou liečby rakoviny,“ komentoval laboratórny pokus uznávaný vedec Alan Worsley pre Independent.

Vedci žasnú nad jednoduchým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu