Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jaskyniar prežil 12 dní v bolestiach, bez pohybu a v totálnej tme: 400 metrov pod zemou!

Muž utrpel zranenia chrbtice a pociťoval silné bolesti
Muž utrpel zranenia chrbtice a pociťoval silné bolesti (Zdroj: Cecilio Lópeza Tercero)

LIMA - Španielskeho jaskyniara Cecilia Lópeza Tercera, ktorý utrpel pred 12 dňami pri nehode v jaskyni Intimachay na východe Peru zranenia chrbtice, záchranári vyslobodili.

Záchrannú operáciu extrémne sťažoval fakt, že jaskyniar musel byť kvôli zraneniu pripútaný na nosidlá, ktoré sa pri vyslobodzovaní nesmeli dotknúť stien jaskyne kvôli rizikám spojeným s možným zosuvom pôdy či štrku.

Zachránený v prvej reakcii, ktorú priniesli dnes španielske médiá, priznal, že najhoršie pre neho boli prvé dni po nehode, keď bol v podzemí bez pomoci, bez potravy a pociťoval silné bolesti. Súčasne poznamenal, že po 22 výskumu jaskýň to bola jeho prvá nehoda, po uzdravení z následkov ktorej sa mieni naďalej venovať jaskyniarstvu.

V ťažko dostupnom teréne sa na záchrannej akcii podieľalo podľa mienkotvorného denníka El País viac než 100 ľudí, ktorí sa striedali v 24-hodinových intervaloch. Náklady na záchranu vyčíslil španielsky zväz jaskyniarov na viac ako 130 000 eur. Súčasne vyzval verejnosť na zbierku finančných prostriedkov a požiadal vládu v Madride o podporu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu