Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinec zaplatil pomník československým vojakom: Ospravedlňuje otcovu účasť na okupácii

Pomník padlých československých vojakov v obci Čerňachiv Zobraziť galériu (2)
Pomník padlých československých vojakov v obci Čerňachiv (Zdroj: FOto: mzv.cz)

ČERŇACHIV – Ukrajinský podnikateľ zaplatil československým vojakom, ktorí padli počas druhej svetovej vojny, osadenie pomníka v obci Čerňachiv. Vladimir Vladimirovič Borodenko tak urobil, pretože ho o to požiadal jeho otec pred smrťou. Chcel tak symbolicky odčiniť svoju účasť na okupácii Československa v auguste 1968.

V obci Čerňachiv, ktorá je od hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva vzdialená asi 50 kilometrov, padlo v boji 9. novembra 1943 jedenásť československých vojakov z tankovej jednotky. Mužov tam pochovali, no doteraz ich nešťastný osud nepripomínal žiadny pamätník.   

Konečne sa tak stalo a pomník s menami padlých odhalili tento rok 23. mája za účasti českého veľvyslanca v Kyjeve Ivana Počucha. Ako informuje mzv.cz/kiev, pričinil sa o to ukrajinský podnikateľ Vladimir Vladimirovič Borodenko, ktorý ho dal urobiť, aby naplnil poslednú žiadosť svojho otca.

Borodenko chcel takto vyjadriť rešpekt všetkým členom československých ozbrojených síl, ktorí zomreli pri oslobodzovaní Ukrajiny. Symbolicky takto odprevdail aj svojho nebohého otca na druhý svet. 

Ukrajinec zaplatil pomník československým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: mzv.cz/kiev)

Pomníky po celom svete

Československí vojaci, ktorí padli počas bojov druhej svetovej vojny, majú pomníky a pamätníky po celom svete, azda najviac ich je na území bývalého Sovietskeho zväzu, potom vo Francúzsku a vo Veľkej Británii.  

Na Azorských ostrovoch sú pochovaní štyria československí letci, ktorí zahynuli v marci 1945 pri havárii počas štartu lietadla Liberator. Vojnové hroby sú aj na Bahamách, kde tiež zahynuli letci. Hroby československých vojakov sú aj na bývalých bojiskách v severnej Afrike.      

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu