Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobré správy: Google zdokumentuje slovenský úsek Dunaja!

Pohľad na špeciálny fotoaparát služby Google Street View, ktorý je nainštalovaný na výletnej lodi Treasures. Zobraziť galériu (4)
Pohľad na špeciálny fotoaparát služby Google Street View, ktorý je nainštalovaný na výletnej lodi Treasures. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť Google pripravuje projekt, v rámci ktorého digitálne zdokumentuje povodie Dunaja na Slovensku. Ako dnes na tlačovej konferencii v Bratislave informoval zástupca spoločnosti Ulf Spitzer, využijú pritom technológiu Street View.

Pomocou technológie spoločnosť vyhotovuje 360-stupňové virtuálne projekcie svetových miest, prírodných krás alebo historických pamiatok.

"Chceme ísť na miesta, na ktorých ľuďom záleží a zaujímajú ich," povedal Spitzer. Špeciálne fotografické prístroje, pomocou ktorých vyhotovujú virtuálne projekcie, chcú v tomto prípade umiestniť na lode, ktoré po Dunaji vozia turistov. Spoločnosť podľa Spitzera plánuje postupne zdokumentovať aj úseky Dunaja v iných krajinách, až po deltu v Rumunsku. Záujemcom z celého sveta to umožní spoznať Dunaj, ako aj krajiny cez ktoré preteká.

Pohľad na špeciálny fotoaparát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Možnosť plavby po Dunaji s využitím Street View prispeje jednak k rozvoju cestovného ruchu, ale takisto poskytne novú možnosť pre každého, kto by sa rád vybral na virtuálnu plavbu po Dunaji z pohodlia svojho domova," povedal Spitzer. Dunaj vo virtuálnej podobe by záujemcovia mali mať k dispozícii v priebehu dvoch až troch mesiacov.

Pohľad na špeciálny fotoaparát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Spoločnosť Google využíva na projekt Street View zariadenia nazvané Trekker. Tie automaticky fotografujú niekoľkometrové úseky terénu, ktoré programátori neskôr pospájajú do 360 stupňovej virtuálnej projekcie. Záujemcovia si tak môžu prostredníctvom internetu prezrieť miesto, ktoré napríklad plánujú navštíviť.

Zástupca spoločnosti Google Ulf Spitzer
Zobraziť galériu (4)
Zástupca spoločnosti Google Ulf Spitzer  (Zdroj: SITA)

Na Slovensku týmto spôsobom Google zdokumentoval napríklad Vysoké Tatry, Banskú Štiavnicu, Bojnický zámok, Spišský hrad či kaštieľ Betliar. Záujemcovia si tieto projekcie môžu pozrieť na stránke www.maps.google.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu