Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jurajovi chýbala časť lebky: Po 9 rokoch bezvládnosti opäť rozpráva, vďaka košickým lekárom!

Titánový implantát vrátil Jurajovi Stopkovi sebestačnosť
Zobraziť galériu (4)
Titánový implantát vrátil Jurajovi Stopkovi sebestačnosť (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Tím košických lekárov a vedcov implantovaním titánovej náhrady lebečnej kosti pomohol k návratu do plnohodnotného života už druhému pacientovi, 30-ročnému Jurajovi Stopkovi.

Tím lekárov a vedcov zapojil Juraja do biomedicínskeho a inžinierskeho programu pre vývoj a výrobu implantátov na mieru, ktorým mu nahradili časť lebečnej kosti. Unikátnosť zákroku spočíva v tom, že implantát z titánu vyrobili pacientovi presne na mieru pomocou trojdimenzionálnej materiálovej tlačiarne, pričom takýto spôsob sa zatiaľ nerealizoval nikde inde na Slovensku.

Titánový implantát vrátil Jurajovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Dnes svoj úspech prezentovali na tlačovej besede, na ktorej sa zúčastnil aj 30-ročný Juraj Stopka s mamou. Juraj Stopka utrpel v roku 2005 po páde z výšky ťažký úraz hlavy. Lekári mu vtedy museli odstrániť až jednu tretinu lebečnej kosti a voperovali mu akrylátový implantát.

Titánový implantát vrátil Jurajovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Postupom času však implantát vytváral tlak na nervové mozgové tkanivá následkom čoho strácal schopnosť komunikovať s okolím a postupne prichádzal aj o motorické schopnosti a bol závislý od pomoci iných. Vlani v lete sa rodina dozvedela o prvej úspešnej operácii a vložení implantátu na mieru, ktorá sa uskutočnila v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura a obrátila sa o pomoc.

Po diagnostikovaní Juraja zaradili do spomínaného programu, na ktorom sa podieľajú špecialisti košickej spoločnosti CEIT biomedical engineering, katedra biomedicínskeho inžinierstva a meraní košickej Technickej univerzity pod vedením profesora Jozefa Živčáka a lekári Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie UNLP pod vedením profesora Andreja Jenču. Spolupracujúci vedci unikátnou trojdimenzionálnou technológiou laserového sinterovania práškovej zliatiny titánu vyrobili implantát.

Titánový implantát vrátil Jurajovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

„Samotný zákrok v spolupráci s neurochirurgom prebehol bez komplikácií. Pacient v priebehu rekonvalescencie prekonal aj najoptimistickejšie prognózy. Dnes, tri mesiace po operácii, opäť komunikuje, je schopný samostatne sa pohybovať a vrátila sa mu chuť do života,“ uviedol profesor Andrej Jenča. Prezradil, že Juraj prekvapil tím vedcov a lekárov, keď ich vyzval na partiu šachu, čo bolo pred operáciou nemysliteľné.

Ako uviedol profesor Živčák, oceňuje vedenie nemocnice za odvahu aplikovať inovácie z oblasti biomedicínskych a inžinierskych vied. Podľa jeho slov sa Košice stali slovenským lídrom v tejto oblasti. „Som rád, že sa môj stav po operácii podstatne zlepšil, že môžem chodiť, rozprávať,“ povedal novinárom Stopka.

Náklady na túto unikátnu operáciu hradila poisťovňa, povedal riaditeľ nemocnice Ladislav Rosocha. Tím vedcov uviedol, že má pripravených ďalších pacientov, pri liečení ktorých uplatnia najnovšie výdobytky vedy a výskumu, pričom má ísť o svetový unikát. Bližšie podrobnosti zatiaľ odmietli prezradiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu