Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovák pomáha celému svetu: Vytvoril parádnu aplikáciu, možno ju používate aj vy!

Michal Štencl Zobraziť galériu (4)
Michal Štencl (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčšia britská televízna a rozhlasová stanica BBC na svojich webových stránkach často prináša rozhovory s vplyvnými, ale mediálne málo známymi ľuďmi. Jedným z nich sa stal aj Slovák Michal Štencl, ktorého firma dodáva navigácie pre automobily po celom svete. V roku 2010 sa stal tento 35-ročný podnikateľom roka podľa magazínu Forbes.

BBC predstavila prácu generálneho riaditeľa a spoluvlastníka firmy Sygic, ktorú možno poznáte práve z vašej aplikácie v mobile. Všetko to začalo, keď mal Michal osem a dostal svoj prvý počítač. „Keď som mal 13, rozhodol som sa napísať operačný systém. Všetci sa mi smiali, pretože to bola naozaj veľká výzva,“ pokračuje vo svojom príbehu úspešný podnikateľ.

Ako správne predpokladáte, Michal to dokázal a táto skúsenosť ho doviedla až k tomu, že v roku 2013 bola hodnota jeho firmy viac ako 13 miliónov eur a stala sa najsťahovanejšou aplikáciou na svete. Michal predpokladá, že koncom tohto roka by mohol mať dvojnásobok zákazníkov, čiže 100 miliónov ľudí.

Sygic
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Úspech však nedosiahol okamžite, podarilo sa mu to až v roku 2004: „Hľadal som ďalšiu výzvu. Cítil som, že navigácia je budúcnosť. Bolo to naozaj ťažké začať, pretože som nemal žiadne skúsenosti v tejto oblasti, ale práve to ma vyformovalo. Uvedomil som si, že snaha o vybudovanie niečoho je vlastne moja výhoda oproti ostatným.“

Ako vidí budúcnosť tento podnikavý Slovák s veľkými víziami? „Verím, že budúcnosť je šetrenie času. Technológia dokáže šetriť čas. Preto sú navigácie také populárne. Ak budete pracovať na tom, ako by ste svojim zákazníkom ušetrili čas na dennej či hodinovej báze, budete lídrom tohto trhu,“ prezrádza svoje ciele Michal.

Sygic
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu