Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TOP úspech Slovenska: Handlovčan (32) je držiteľom Oscara!

Vlado s Oscarom
Vlado s Oscarom (Zdroj: vimeo.com)

HANDLOVÁ - So známymi režisérmi Stevenom Spielbergom, Robom Marshallom či Alfonsom Cuarónom spolupracoval tvorca digitálnych efektov, 32-ročný Handlovčan Vladimír Valovič. Práve spolupráca s posledným menovaným režisérom na filme Gravity mu priniesla tento rok ako jednému z členov tímu, ktorý pracoval na vizuálnych efektoch, Oscara.

Handlovčan, ktorý od roku 2005 pôsobí najmä v zahraničí, sa k  digitálnym efektom pre filmy i reklamy dostal po ukončení školy v Londýne, zameranej práve na ich tvorbu. Následne na to začal pracovať v Prahe a neskôr v Londýne. "Celý svet to zatiaľ nie je, ale mal som už ponuky aj z Toronta či Sydney, ktoré som vtedy musel odmietnuť. Pohybujem sa najmä medzi Londýnom a Prahou, v závislosti od projektov. Avšak, je dosť možné, že v najbližšom čase prijmem aj ponuky zo zámoria, ktoré som doteraz odmietal," uviedol Valovič.

Vlado, ktorý sa venuje aj fotografii, sa môže pochváliť spoluprácou so svetoznámymi režisérmi. "So Stevenom Spielbergom som spolupracoval na filme Lincoln, s Davidom Yatesom na filme Harry Potter a dary smrti 2, s Robom Marshallom na Pirátoch z Karibiku na vlnách podivna a Alfonsom Cuarónom na Gravity. Moja práca je však vidieť aj v českých filmoch ako Kuky se vrací či 3 sezóny v pekle a v ďalších desiatkach domácich i zahraničných televíznych reklám. Momentálne dokončujeme Guardians of Galaxy, nový komiks od Marvel studia, ktorý bude v auguste v kine," priblížil.

Filmové ocenenie, ktoré každoročne udeľuje americká Akadémia filmových umení a vied získal ako jeden z členov tímu vďaka tvorbe na filme Gravity v hlavných úlohách so Sandrou Bullockovou a Georgom Clooneym. Ako spomenul, projekt mu bol ponúknutý na jar 2012 a už vtedy vedel, že to bude veľký a revolučný film, minimálne čo sa týka vizuálu. "Bohužiaľ, kvôli časovým dôvodom som ho musel odmietnuť a prijať kratší projekt Lincoln. Nakoniec sa mi ale podarilo pomáhať pri niekoľkých záberoch posledné dva týždne, nakoľko sme Lincolna spravili s časovou rezervou," vysvetlil.

Ako dodal, každý jeden film má pre neho osobný význam a každý znamená inú skúsenosť. "Keď je ale navyše ocenený cenou Bafta alebo Oscarom za efekty, je to vždy príjemné a motivuje to pri ďalšej práci. Každá takáto cena je ale zásluhou tisícok ľudí, z ktorých každý je profesionál v tom čo robí. Je to vlastne taká mozaika, ktorú musí režisér zvládnuť poskladať," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu