Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Šikovný Jakub (22) chce spraviť Slovensko krajším: Pozrite sa, ako!

Jakub Ptačin
Jakub Ptačin (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Jakub Ptačin má síce len 22 rokov, ale už aj v takom mladom veku dokázal viac, ako niektorí ľudia za celý život. Tento šikovný Slováčisko nedávno predstavil projekt, ako urobiť zo Slovenska krajšie miesto.

Rodený Oravčan pracuje ako dizajnér na voľnej nohe. Za sebou má viaceré úspešné projekty ako Unicamp či QuickKancle. Jeho usilovnosť a svedomitosť ho dokonca priviedli až do Silicon Valley, ktoré je považované za mekku IT priemyslu.

Minulý mesiac vystúpil ako jeden z rečníkov na konferencii, na ktorých každoročne vystupujú zaujímaví hostia z rôznych oblastí. Prítomným návštevníkom predstavil zaujímavý projekt nazvaný Operačný program krajšie Slovensko. Pomocou neho chce docieliť, aby sa nám v rodnej krajine žilo lepšie a mali stále menej dôvodov na neho frflať. A ako to plánuje urobiť? Svoje myšlienky zhrnul do piatich bodov:

1. Apatia - je zakorenená v národe, treba sa jej zbaviť

2. Lokálnosť - mali by sme sa viac zaujímať o dianie v samospráve, v ktorej práve žijeme a budovať miestne komunity

3. Profesionalizácia spoločnosti - Slováci majú podľa Jakuba pocit, že každý z nás môže byť architekt, lekár, hokejový tréner a podobne. Samozrejme tomu tak nie je. Mnohí ľudia taktiež vykonávajú povolanie, ktoré ich nebaví, nenapĺňa. Tu mladík pripomenul, že mať vlastný názor je veľmi dôležité, je ale nemožné ho mať na všetko.

4. Peniaze - Jakub odporúča viac rozmýšľať nad tým, komu ich dávame, lebo väčšina z nás ich nemá veľa. Ako príklad uvádza prestať chodiť do zlých reštaurácií, kde nám nechutí, aby tie skrachovali a mohli naopak vzniknúť tie, ktoré sa o svojich zákazníkov starajú tak, ako si zaslúžia.

5. Hrdosť - národná hrdosť netkvie v tom, že nosíme na tričku dvojkríž. Niekedy stačí pozbierať smeti vo svojom okolí alebo vykonať podobný nezištný čin, aby sme sa cítili lepšie a urobili zo Slovenska krôčik po krôčiku lepšie miesto na žitie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu