Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takmer dospelá a predsa dieťa: Majka (15) na FOTO sa bojí, že pôjde do detského domova

Majka Drevická Zobraziť galériu (3)
Majka Drevická (Zdroj: archív rodiny)

HUMENNÉ – Majka oslávila v januári sladkých 15 rokov. Má milujúcu mamu, no pred sebou neistú budúcnosť. Každý deň sa zobúdza so strachom, že by mohla skončiť v detskom domove, keby jej mama musela odísť pracovať do zahraničia.

„Majka je moja najmladšia dcéra, ktorá v januári oslávila pätnáste narodeniny. Pre mňa sú to ťažké roky, pretože sa narodila s detskou mozgovou obrnou, poruchou reči, mentálnou retardáciou a silnou hyperaktivitou,“ zdôveruje sa so svojím trápením mama Majky.

Po troch rokoch Majke lekári diagnostikovali aj epilepsiu. Pani Drevická z Humenného vychováva svoju dcéru sama, ale jej príjem ako matky samoživiteľky nestačí na pokrytie rodinných nákladov. „Na prvý pohľad je Majka krásne sympatické dievča, kým nezačne komunikovať,“ vysvetľuje mama a dodáva, že dcéra má aj problémy s jemnou a hrubou motorikou.

Trápenie vyústilo do mozgovej príhody

Keďže Majka pôsobí ako zdravé dieťa, od piatich rokov navštevovala materskú a základnú školu v dedinke Brezolupi pri Bánovciach nad Bebravou. „Ja som jej nedokázala s rečou pomôcť, tak som bola nútená poslať ju 400 kilometrov od seba, bolo to vtedy ťažké. Zrútil sa mi celý život,“ spomína smutná mama.

Majka neskôr chodila do špeciálnej internátnej školy v Prešove, kam ju mama vozievala na týždenný pobyt. „Bolo to na mňa veľa. Zanedbala som svoje zdravie, až som dostala cievnu príhodu, pri ktorej mi ochabla ľavá časť tela,“ pokračuje. Na výchovu dcéry však bola zúfalo sama, preto sa musela silou vôle čo najrýchlejšie zrehabilitovať, nemohla si dovoliť ani kúpeľnú liečbu.

Takmer dospelá a predsa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív rodiny)

Žijeme z 320 eur mesačne

Situácia rodiny sa ale zhoršila natoľko, že sa museli presťahovať do Humenného do 1,5-izbového bytu. „Na krku nám visí hypotéka, ktorá činí 110 eur mesačne. Som na opatrovateľskom príspevku, v rámci ktorého mi bola priznaná suma 270 eur, ale keďže mám čiastočný invalidný príspevok, opatrovateľský mi skrátili o 50 eur. Náš príjem je 320 eur, opisuje Majkina mama.

Majka potrebuje lieky a jej mama tiež. Navyše, dievčina má kvôli chorobe problémy s chôdzou a mala by navštevovať rehabilitačné zariadenie. Na to však peniaze chýbajú a nie je ich kde vziať. „V tejto situácií mi neostáva nič iné, len sa obrátiť na dobrých ľudí, ktorí by nám pomohli pohnúť sa z miesta. Budem vďačná za akúkoľvek pomoc a zo srdca prosím dobrých ľudí, ktorí má dokážu pochopiť, aby nám pomohli,“ napísala nám do redakcie odhodlaná mama.

Takmer dospelá a predsa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív rodiny)

Majke môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:


Mária Drevická

Adresa: Laborecká 34, 066 01 Humenné

Tel. č.:  0917 896 178

E-mail:  maria.drevicka@gmail.com

IBAN: SK3911000000002931488891

Číslo účtu: 2931488891/1100

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Viac o téme: Potrebujú pomocMária Drevická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu