Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rodinu trápi záhadná diagnóza dcérky (6) na FOTO: Po pôrode sa nám prevrátil život naruby

Lekári Evelinke nedokážu účinne pomôcť Zobraziť galériu (6)
Lekári Evelinke nedokážu účinne pomôcť (Zdroj: Lívia Blinová)

PARTIZÁNSKE – Pred šiestimi rokmi čakali manželia z Partizánskeho vytúžené dieťa. Tehotenstvo bolo bezproblémové a trápenie rodiny sa začalo až po komplikovanom pôrode Evelinky. Dnes má šesťročné dievčatko závažné problémy, s ktorými sa rovesníkom posťažovať nemôže.

O osude Evelinky sme naposledy na Topkách písali v marci minulého roka. Dievčatku hneď po pôrode diagnostikovali poruchy, s ktorými sa borí už šesť rokov. „Tehotenstvo prebiehalo v poriadku, ale dieťatko bolo veľké, preto som bola pre každý prípad pri pôrode pripravovaná aj na sekciu, ale lekárka sa rozhodla pre klasický spôsob. Keďže bábätko sa nemohlo dostať na svet, pomohli mu pôrodným zvonom,“ spomína mama, ktorej prvorodená dcérka vážila 4,3 kg a merala 56 cm.

Rodinu trápi záhadná diagnóza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lívia Blinová)

Hneď po pôrode nastali komplikácie – dieťatku nefungoval sací reflex, ťažko sa hýbalo a veľmi sa potilo. „Mala dolámané obe kľúčne kostičky, nálezy komôr na srdiečku, makrocefáliu a ďalšie ťažké diagnózy. Evelinka sa dokázala hýbať len ťažko, nedokázala dvíhať ani hlavičku. „Cvičili sme Vojtovku, chodili po množstve vyšetrení po celej republike, po rehabilitáciách. Lekárka určila neidentifikovanú detskú mozgovú obrnu, ktorú však ďalšie vyšetrenia ani špeciálne testy v Nemecku nepotvrdili,“ bolestne dodáva mama.

Rodinu trápi záhadná diagnóza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lívia Blinová)

Dievčatko malo problémy nielen s trávením a vyprázdňovaním, ale zaostávalo aj po mentálnej a pohybovej stránke. „Každý deň som z dcérky stolicu vyšparovala, konečník mala vždy krvavý, lebo svaly stolicu v črievkach neposúvali,“ opísala pani Blinová.

Zúfalá situácia dohnala rodinu až k tomu, že museli poprosiť o financie rôzne nadácie i charitatívne zbierky, či darcov 2 % zo zaplatenej dane, pretože liečebné rehabilitácie v ADELI Medical Centre v Piešťanoch poisťovňa neprepláca.

Rodinu trápi záhadná diagnóza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lívia Blinová)

„Keď dovŕšila Evelinka jeden a pol roka, s manželom sme sa rozviedli a na všetko som ostala sama. Pomáhali mi moji rodičia a krátky čas občas aj exsvokrovci. V súčasnej dobe mi vyše dva roky s dcérkou pomáha priateľ,“ vysvetľuje mladá žena. Evelinka má v súčasnosti už 5,5 roka, začala samostatne chodiť po rovnom teréne, pri prekážkach však potrebuje oporu. Žiaľ,  stále nič nerozpráva, musí nosiť plienky a neustále chodiť po vyšetreniach, pretože lekári ešte nespresnili jej diagnózu.

Rodinu trápi záhadná diagnóza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lívia Blinová)

„Piatykrát teraz absolvovala liečbu v ADELI centre, čo nás aj mojich rodičov stálo množstvo peňazí. Rehabilitácie a hyperbarická komora v ADELI jej účinne pomáhajú, ale to si vyžaduje ďalšie financie a Evelinka rastie. Celoživotné potrebuje rehabilitovať, na čo už nemáme ani my a ani moji príbuzní dostatok peňazí. V lete chceme vyskúšať delfínoterapiu. Prosíme všetkých dobrých ľudí, ktorým nie sú ľahostajné choré detičky o pomoc, za čo vám vopred Evelinka, ja aj jej najbližší, srdečne ďakujeme,“ poprosila mama chorej Evelinky.

Rodinu trápi záhadná diagnóza
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Lívia Blinová)

Evelinke môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:

Lívia Blinová

Adresa: Ostratice 340, 956 34 

E-mail: liviablinova@gmail.com

Tel. č.: 0911 140 787

Číslo účtu: 0264126686/0900 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Viac o téme: Potrebujú pomocEvelinka Blinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu