Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Martinkov (13) dojemný príbeh otvára srdcia: FOTO Kiežby mal chlapec znova dôvod na radosť

Martinko Zobraziť galériu (4)
Martinko (Zdroj: Iveta Kováčiková)

PRIEVIDZA - O 13-ročnom Martinkovi, ktorý musí dodnes nosiť plienky, sme naposledy písali v marci. Jeho príbeh mnohých z vás dojal, pretože nebyť nešťastnej náhody, chlapec sa mohol narodiť zdravý. Martinkova mama nám teraz napísala, ako sa chlapcovi darí po rehabilitácii.

„Martinkov stav je stále z veľkej časti rovnaký, vyše dva a pol roka je však bez epileptických záchvatov,“ opísala mama, ktorá bola naposledy so synom na dvoch rehabilitáciách v Dunajskej Lužnej a dvakrát v zariadení TheraSuit v Banskej Bystrici. „Cvičenie Martinkovi veľmi pomáha, po 3-týzdňovom cvičení sa začal sám dvíhať do sedu, z čoho mal aj on veľkú radosť,“ doplnila.

„Radi by sme s ním znova išli na rehabilitačné cvičenie, ale je to pre nás finančne náročné, pretože poisťovňa nám ho neprepláca. Preto som sa rozhodla znova požiadať o pomoc dobrých ľudí takouto cestou,“ vysvetlila Martinkova mama Iveta Kováčiková.

Martinkov (13) dojemný príbeh
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Iveta Kováčiková)

Pani Iveta z Prievidze mala bezproblémové tehotenstvo, dokonca svoje dieťatko prenášala ešte dva týždne po termíne. V nemocnici však zažila doslova šok, pretože pôrod sa vymkol spod kontroly a Maťko musel prísť na svet cisárskym rezom. „Dusil sa, pupočnú šnúru mal omotanú okolo krku aj bruška,“ spomína Martinkova mama na bolestný deň. Po týchto udalostiach bol zdravotný stal jej synčeka veľmi vážny. Lekári mu diagnostikovali detskú mozgovú obrnu.

Martinkov (13) dojemný príbeh
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Iveta Kováčiková)

„Od malička s ním cvičíme podľa Vojtovej metódy, ale Maťkov zdravotný stav si vyžaduje oveľa viac starostlivosti,“ vysvetľuje pani Kováčiková. Svojho syna musí dodnes obliekať a kŕmiť, nehovoriac o tom, že je odkázaný na nosenie plienok. Od problémov mu odvádza pozornosť iba televízia či hra s autíčkami, ktorú zbožňuje. Okrem toho rád chodí s mamou na prechádzky a spoznáva okolie.

Martinkov (13) dojemný príbeh
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Iveta Kováčiková)

Akúkoľvek pomoc Martinkovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Číslo účtu: 30 9577 5653/0200

Telefón: 0918 485 212

E-mail: ivetakovacikova78@gmail.com

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Viac o téme: Potrebujú pomocMartin Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu