Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vaneska (11) na FOTO začala jedného dňa strácať pamäť: Z migrény sa stal horor

Vaneska Zobraziť galériu (5)
Vaneska (Zdroj: Černákovci)

BRATISLAVA – Vaneska začala mať v roku 2013 zvláštne zdravotné problémy. Niekedy videla dvojmo, vrážala do nábytku, vracala a strácala pamäť. Neurologička jej najprv diagnostikovala migrénu, ale po podrobnejšom vyšetrení celá rodina na smrť zbledla.

Manželia Černákovci sú rodičmi dvoch detí, 11-ročnej Vanesky a 6-ročného Adamka. Trápenie rodiny sa začalo presne 26. 6. 2013, keď Vanesku poslala neurologičku na magnetickú rezonanciu hlavy. Jej symptómy najprv vyzerali ako migréna, ale pravda bola nepredstaviteľne iná.

„Videla dvojmo, vrážala do nábytku, vracala, strácala pamäť. Magnetická rezonancia mala trvať iba nejakých 20 minút. No trvalo to vyše hodinu. Už som tušila, že sa niečo deje. Vošiel do miestnosti pán, ktorý všetko sledoval na monitore a povedal Vaneske, nech sa ide obliecť. Ja som bola vo vedľajšej miestnosti, kde mi oznámili krutú správu, na ktorú nezabudnem nikdy vo svojom živote: Vaša dcéra má tumor na mozgu!“ opisuje skrúšená pani Černáková.

Vaneska pred operáciou
Zobraziť galériu (5)
Vaneska pred operáciou  (Zdroj: Černákovci)

„Poslali nás na druhé poschodie za doktorkou. Tá mi ukazovala na monitore Vaneskin nádor. Ja som začala kričať, prosiť, hysterčiť. Prosím, zachráňte mi dieťa! Vaneska sa triasla na celom tele, bola vystrašená. Volala som mužovi do práce. Kričala mu do telefónu. Vaneska má tumor na mozgu! Ja sa zbláznim!!! Musíme ju zachrániť, prosím!“ spomína na najhorší deň svojho života mama Vanesky.

Vaneska (11) na FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Černákovci)

Vanesku operovali  2. 7. 2013, ale vybrali jej iba polovicu nádoru, pretože viac sa nedalo. Nádor bol totiž na zlom mieste. Po operácii sa pomaly zotavovala, no jedného dňa začala nekontrolovateľne vracať. Lekári zistili, že jej hrozí opuch  mozgu a znova ju poslali na operáciu. „Robili jej drenáž. Vŕtali jej do hlavičky a dávali jej hadičku pod kožu, ktorá vedie za uško a končí v brušku. Vraj s tým bude žiť päť rokov alebo do konca svojho života,“ tvrdo priznáva mama.

Vaneska (11) na FOTO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Černákovci)

Koncom augusta potom Vaneska podstúpila v Bratislave na Kramároch ožiarenie, po ktorom mala na hlave a chrbtici spálenú pokožku. Mala totiž metastázy na mieche. Potom prišla na rad chemoterapia. „Nikdy sme nenechali Vanesku v nemocnici samú. Ja ako jej mamina som mala hrozné stavy. Nedokázala som prejsť cez cestu, spávala som pri nočnej lampe, brala som lieky na upokojenie a stále som plakala,“ hovorí o hrozných chvíľach pani Černáková.

Potom prišla šťastná správa

Celá rodina bola psychicky na dne. Hoci Vaneske vypadali vlasy a dokonca aj všetky mihalnice, najviac ju trápilo, že nemôže byť doma. Prvé šťastné pocity prišli až začiatkom marca 2014, keď Vanesku poslali z nemocnice domov – bez nádoru a metastáz!

Odkedy Vanesku zaradili medzi zdravé deti, pravidelne chodí na špeciálnu terapiu do Dunajskej Lužnej. „Jedna terapia stojí 50 eur. Vaneska sa má v rámci nej stravovať zdravo - bio, no žiaľ, my si to z finančného hľadiska nevieme dovoliť, nakoľko pracujem len ja a zarobím okolo 450 eur aj s rodinnými/ prídavkami. Manžel je na opatrovateľskom s dcérou,“ vysvetľuje mama. Rodina úrady požiadala o auto, ale keď zistili, že pán Černák poberá opatrovateľský príspevok, nielenže im auto zamietli, ale chceli mu vziať aj príspevok.

Vaneska s bračekom
Zobraziť galériu (5)
Vaneska s bračekom  (Zdroj: Černákovci)

„Preto Vás veľmi pekne prosíme o pomoc. Pomohol by nám aj sponzoring bio stravy. Alebo finančná pomoc. No sme a aj budeme vám vďační za akúkoľvek pomoc. Bojujeme a vždy aj budeme,“ dodala rodina Černákovcov na záver.

Vaneske môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom výzvy na ĽudiaĽudom.sk.

Viac o téme: TumorVaneska Černáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu