Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záhadná choroba anjelskeho Dominika (2) na FOTO: O príčine problémov lekári dlho netušili!

Dominik má stále nádej na zlepšenie zdravotného stavu Zobraziť galériu (5)
Dominik má stále nádej na zlepšenie zdravotného stavu (Zdroj: Miriama Fábryová)

ĎURKOVCE – Keď sa rodičia dnes už dva a polročného Dominika dočkali druhého dieťatka, verili, že bude zdravé. Osud ich však sklamal aj tentoraz. Od štvrtého mesiaca začal drobec z ničoho nič každý deň vracať a mať ťažkosti s pohybom. Kým lekári zistili, čo je vo veci, rodičia prežívali krušné chvíle.

Pani Miriama Fábryová z Ďurkoviec nemá na ružiach ustlané. Je matkou dvoch chorých detičiek, z ktorých každé má s iným partnerom. Napriek tomu má jej najmladší synček Dominik najvážnejšie zdravotné problémy. Nedávno absolvoval vďaka pomoci dobrých ľudí svoj prvý pobyt v rehabilitačnom zariadení Renona, aby mal pevnejšie telíčko.

Záhadná choroba anjelskeho Dominika
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miriama Fábryová)

„Dominik sa narodil ako druhé dieťa v decembri 2012. Má ešte staršieho bračeka, ktorému ako ročnému diagnostikovali detskú mozgovú obrnu. My ako rodičia to v živote nemáme ľahké, pretože vychovávame dve choré deti. Každý jeden rodič si praje mať zdravé dieťa, ale osud nám to nedoprial,“ napísala nám do redakcie Dominikova mama.

Dušan Gaži (55) má veľké srdce: Každý rok beží naprieč celým Slovenskom kvôli jedinej veci!

Dominik začal už od štvrtého mesiaca nepochopiteľne vracať, až kým nemal desať mesiacov a rodičia s ním absolvovali dôležité vyšetrenie v Banskej Bystrici, ani to však príčinu vracania neobjasnilo. „Ako malý sa vôbec nezaujímal o hračky, nepretáčal sa, nesedel, neliezol, preto sme v ôsmom mesiaci navštívili neurológa a následne začali s Dominikom rehabilitovať,“ opisuje.

Záhadná choroba anjelskeho Dominika
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miriama Fábryová)

Napriek úsiliu rodičov Dominik napreduje len pomaly. Pretáčať sa začal až ako 16-mesačný a plaziť ako 27-mesačný. „Na genetické výsledky sme čakali viac ako rok a našťastie, všetky boli negatívne. Na svoj vek je dosť maličký a musíme s ním pravidelne navštevovať endokrinologickú ambulanciu. Teraz v máji sme sa dozvedeli, že náš synček nemá vôbec vyvinuté jabĺčka na oboch kolienkach a nemá dobrý postoj nožičiek, ktoré mu smerujú do tvaru X,“ dodáva Dominikova mamička s tým, že jej synček bude musieť nosiť ortézy.

Záhadná choroba anjelskeho Dominika
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miriama Fábryová)

Keď Dominik podrastie, budú mu musieť implantovať umelé chrupavky do kolienok. „Má centrálny hypotonický syndróm, PMR, dysmorfiu tváre, menší vzrast,“ vymenúva pani Fábryová diagnózy, ktoré majú ešte ďalšie pokračovanie. Našťastie, Dominik už absolvoval svoj prvý rehabilitačný pobyt, po ktorom sa mu viditeľne spevnil trup a zlepšil očný kontakt s okolím, dokonca sa už snaží aj komunikovať s okolím.

Záhadná choroba anjelskeho Dominika
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miriama Fábryová)

„Ako dva a polročný sa ešte stále nevie posadiť a preto by mu veľmi pomohol ďalší pobyt v Renone, žiaľ, liečba je pre nás pridrahá a jednoducho si ju nemôžeme dovoliť,“ vysvetľuje Dominikova mama, ktorá prosí o pomoc pre svojho syna. „Budeme vám za ňu nesmierne vďační, veľmi si prajeme, aby sa posunul vývinovo dopredu a spevnelo mu slabučké telíčko,“ dodáva mama v mene celej rodiny, ktorá dúfa, že chlapček raz všetkých ešte nesmierne prekvapí svojimi pokrokmi.

 

Akúkoľvek pomoc Dominikovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

E-mail: miriam.kulpova@gmail.com

Telefón: 0915 893 554

Číslo účtu: 4021157777/7500 

IBAN: SK79 7500 0000 0040 2115 7777

SWIFT: CEKOSKBX

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťaťu nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu