Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tobiasko (3) hľadá strechu nad hlavou: Napriek zázraku trpí chlapček hrozivými diagnózami!

Tobiasko Zobraziť galériu (3)
Tobiasko (Zdroj: Tatiana Labajová)

BRATISLAVA – Tobiasko oslávi posledný augustový deň tri rôčky. Naposledy sme o ňom na Topkách písali pred rokom, keď sa mu mnohí z vás rozhodli pomôcť a usilovne zbierali plastové vrchnáčiky. Prednedávnom sa už chlapček vrátil z tretieho liečebnému pobytu. Prečítajte si, čo sa za ten dlhý rok udialo v živote Tobiaska a jeho mamy.

Po komplikovanom predčasnom pôrode vážil Tobiasko sotva kilo a o týždeň neskôr zvádzal svoj druhý ťažký boj s rozsiahlym krvácaním do mozgu. Napriek tomu mu bola šťastena naklonená, hoci si do života odniesol veľa vážnych diagnóz, s ktorými sa doteraz úspešne pasuje spolu s maminkou. Okrem obrny trpí niekoľkými závažnými mozgovými poruchami. „Lekári mi hovorili, že sa nebude hýbať, chodiť ani rozprával, no prekvapil ich,“ hovorí Tobiaskova mama.

Dušan Gaži (55) má veľké srdce: Každý rok beží naprieč celým Slovenskom kvôli jedinej veci!

Dnes Tobiasko dokáže sedieť, chodiť pomocou chodidla či maminky. Naučil sa už aj papať a prehĺtať, hoci konzumuje iba mixovanú stravu. Rodičia však hovoria o zázraku. „V týchto dňoch si už Tobiasko sám vie vypýtať jesť, keď je hladný. Takisto chápe, čo je hlad a smäd. Je veselý, vnímavý, neskutočne ukecaný, štvornožkujúci šibal. Rozumie všetkému, niekedy až príliš a občas sa dokonca tvári, že nerozumie, ale aj to občas treba,“ usmieva sa pani Labajová.

Tobiasko (3) hľadá strechu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tatiana Labajová)

Prednedávnom sa Tobiasko vrátil z tretieho liečebného pobytu vďaka zberu plastových vrchnákov, do ktorého sa jeho mamina pustila pred viac ako rokom, aby sa aj ona mohla aktívne zapojiť do šetrenia peňazí, keďže toto je momentálne jej jediná možná práca. „Na poslednom pobyte Tokiasko pochopil princíp krokov a prenášania váhy do nožičiek, čo je obrovský pokrok pre neho a pre mňa nádherný pohľad,“ vysvetľuje.

Tobiasko sú súrodencami
Zobraziť galériu (3)
Tobiasko sú súrodencami  (Zdroj: Tatiana Labajová)

Tobiasko má ešte štyroch súrodencov: päťročného Chrisa, desaťmesačnú Eli a dve staršie sestričky, ktoré majú  14 a 12 rokov. Po narodení Eli však nastal ešte jeden zvrat. Prevalil sa dvojitý život otca, ktorý opustil svoju malú dcérku a mamičku aj napriek každodenným sľubom a slovám večnej lásky a opory až do poslednej chvíle. Po tejto skutočnosti musí pani Labajová riešiť obrovský problém – strechu nad hlavou. „Ostatné sa zvládnuť pri všetkej skromnosti dá, ale nájom, žiaľ nie,“ zdôveruje sa Tobiaskova mama.

„Len pred pár mesiacmi sme sa presťahovali mimo Bratislavy do najlacnejšieho domčeka do podnájmu. Žiaľ, odkedy som sama, táto čiastka ďaleko prevyšuje môj príjem,“ pokračuje. Nájom bez energií je 435 eur. „Nežiadam o finančnú pomoc. Iba chcem poprosiť, ak by sa medzi dobrými ľuďmi našiel niekto, kto by chcel pomôcť rodine alebo mal voľný aj malý byt či domček v Bratislave alebo okolí v akomkoľvek stave, aby nám dal vedieť. Čo sa týka zariadenia, mám všetko, čo deti potrebujú, takže by sme sa veľmi potešili, aj keby bol byt prázdny. Ide mi len o strechu nad hlavou a prijateľné nájomné. Prípadne sa veľmi radi postaráme aj o zvieratká či záhradu.“

Momentálne žije rodina ďaleko od Bratislavy iba s požičaným autom a nevie si ani predstaviť, čo príde, keď bude musieť auto vrátiť. S Tobiaskom totiž jazdí na rehabilitácie a k lekárom. „Synček trpí ťažkými záchvatovými stavmi a problém mám už len pri nákupoch, nieto ešte cestovať vlakom,“ dodáva ustarostená mama na záver.

 

Akúkoľvek pomoc Tobiaskovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Tatiana Labajová

Číslo účtu: 0979973002/5600

E-mail: tanula8@gmail.com

Telefón: 0917 622 280

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu