Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Martinka (17) bojuje o život: Zdolala ju chrípka, zradili pľúca, no je to hrdinka!

Martinka potrebuje 24-hodinovú starostlivosť. Zobraziť galériu (3)
Martinka potrebuje 24-hodinovú starostlivosť.

BRATISLAVA - Martinka sa narodila a vyvíjala do necelých dvoch rokov ako zdravé dievčatko, pokúšala sa chodiť aj hovoriť, no postupne začala strácať rovnováhu. Po dlhotrvajúcich lekárskych vyšetreniach sa potvrdila diagnóza Rettov syndróm. V jej správaní nastal krutý zvrat. Má síce telo 17-ročného dievčaťa, ale podľa lekárov je psychicky na úrovni osemmesačného dieťaťa.

Martinka už pár rokov bojuje so skoliózou, skrátenými šľachami, epilepsiou, osteoporózou, žlčníkovými kameňmi a aby toho nebolo málo, v marci Martinka dostala chrípku.

Martinka (17) bojuje o
Zobraziť galériu (3)

Začala kašľať a dostala teploty. Boli jej nasadené antibiotiká a o dva dni skončila v nemocnici na JISKe v Bojniciach. Napriek kyslíku a novej liečbe sa Martinke pohoršilo a museli je previezť na ÁRO do nemocnice v Banskej Bystrici. V noci sa jej zdravotný stav opäť zhoršil, jej pľúcka už nevládali pracovať, preto ju museli intubovať a uviesť do umelého spánku.

Martinka (17) bojuje o
Zobraziť galériu (3)

Jej stav bol kritický, štyri dni bojovala o svoj život. Jediným riešením bola tracheostómia a PEG. Po štyroch týždňoch a jednom dni sa vďaka Svetielku nádeje dostala domov. Zo Svetielka nádeje rodine zapožičali prístroje, ktoré Martinka nevyhnutne potrebuje na prežitie. Odsávačku, oxygenátor, oxymeter, no Martinkini rodičia by potrebovali svojmu dieťatku zabezpečiť vlastné. Ich finančná situácia však nie je natoľko priaznivá, aby si to mohli dovoliť.

Akúkoľvek pomoc Martinke môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Karol Chrenko, Železničiarská 3, Handlová 97251

Telefón: 0908 500 102

Číslo účtu: 0066466452/0900 (SLSP a.s.)

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu