Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rehabilitácia je úspešná: Ťažko postihnutý Branko po piatich rokoch už chodí sám!

Branko robí veľké pokroky! Zobraziť galériu (4)
Branko robí veľké pokroky! (Zdroj: Katarína Brzová)

ŠAMORÍN - Branko sa narodil cisárskym rezom a hoci bol maličký, všetko sa spočiatku zdalo byť v poriadku. O tri mesiace však lekárka začala mať podozrenie, že Branko nenapreduje tak, ako by mal. Keď ho vyšetrili na neurológii, rodina zažila šok.

Na neurológii mu potvrdili hypotonický syndróm, mikrocefáliu, plagiocefáliu, PMR, hypospádiu. Keď dovŕšil Branko štyri rôčky, bola mu zistená genetická inbalancia, poškodený chromozóm 3 a 13. Na chromozóme 3 má duplicitné množstvo génov a na chromozóme 13 o 92 génov menej.

Rodina sa rozhodla, že sa nevzdá aj napriek ťažkému Brankovmu zdravotnému stavu. „Veľmi  intenzívne a poctivo sme tri roky cvičili Vojtovu metódu, chodili sme plávať, vyskúšali sme aj hipoterapiu,“ spomína Brankova mama Katarína Brzová. Spočiatku sa Branko koníkov dlho bál a zmenilo sa to až teraz, v piatich rokoch, keď dokonca koníka aj pohladká.

Čím je Branko starší, tým lepšie spolupracuje. Už piaty rok intenzívne rehabilituje a najviac ho posunula rehabilitácia v Renone v Šúrovciach. Najmä vďaka týmto pobytom sa Branko naučil chodiť - chodí už sám, síce naširoko, ale rúčky už dokáže udržať pri tele a skúša stále nové a nové veci. 

Rehabilitácia je úspešná: Ťažko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Katarína Brzová)

„Každý jeden pokrok, ktorý náš syn urobí, nám ako rodičom prináša neskutočný pocit.  Branko je veľmi vnímavý a poslušný chlapček, začal chodiť do škôlky, kam chodí veľmi rád, ale častejšie je doma, pretože býva opakovane chorý,“ vysvetlila Brankova mama.

Branko viac ako  pol roka užíval antibiotiká a často končieval v nemocnici napojený na infúziách. „Pevne veríme, že sa mu časom zlepší aj imunita, aby nemusel  vynechávať rehabilitácie ani škôlku,“ zhodne sa celá rodina. Napriek všetkým pozitívam, ktoré dosiahli, rodičov trápi, že Branko nerozpráva a stále nosí plienky. „Ovláda iba základné slová ako mama, baba, kde, kam. Naším snom je, že Branko začne aj  rozprávať a zaradí sa medzi ostatné deti,“  dúfajú rodičia.

Rehabilitácia je úspešná: Ťažko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Katarína Brzová)

Od novembra 2013 až do mája bral chlapček nepretržite antibiotiká, pretože mal dlhodobý zápal pľúc a musel ležať v nemocnici. Ihneď po vyzdravení Branko opäť nadviazal na reťaz rehabilitačných cvičení, pretože bez nich by nemohol napredovať.

Nakoľko nie všetky pobyty v detských rehabilitačných zariadeniach sú uhrádzané zo zdravotného poistenia a Brankov otec je jediný zarábajúci člen domácnosti, „chceme poďakovať všetkým tým, vďaka ktorým sme tieto obrovské pokroky pri daných diagnózach dosiahli a Branko chodí,“ priznala Brankova mama. „Chceme však v mene Branka touto cestou poprosiť o finančný príspevok na ďalšie rehabilitácie a aktivity, ktoré mu budú pomáhať v jeho ďalšom rozvoji,“ s vďačnosťou prosí Brankova mama, ktorá si želá pre svojho syna len to najcennejšie – zdravie.

Rehabilitácia je úspešná: Ťažko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Katarína Brzová)

Akúkoľvek pomoc malému Brankovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

E-mail: katarina.brzova@gmail.com

Mobilný telefón: 0907 120 091

Číslo účtu: 2910865598/1100

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu