Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pre nás bežná vec, pre iných životný boj: Lalka (3) všetko zvláda jednou rukou

Lalku neposlúcha pravá ručička Zobraziť galériu (3)
Lalku neposlúcha pravá ručička (Zdroj: archív S.L.)

BRATISLAVA – Keď som to počula, zrútil sa mi svet. To sú slová životom sklamanej, no hrdej matky veselého dievčatka, ktoré postráda to, čo iní považujú za samozrejmosť. Malú Laurinku (3) už od narodenia neposlúcha pravá ručička, ktorá jej ochrnula pri pôrode. Napriek tomu je však plná života a túži robiť všetko to, čo jej malí rovesníci. Vyžaduje si to však viac trpezlivosti a námahy, od ktorej by ju postupne mohli odbremeniť špeciálne kúry a cvičenia. Finančne sú však veľmi náročné.

Lalkina mamička Soňa počas tehotenstva prežívala tie najkrajšie chvíle života. Na rolu rodiča sa intenzívne pripravovala a všetko nasvedčovalo tomu, že pod srdiečkom nosí úplne zdravé a silné dieťatko. Lalka jej to dokazovala pravidelnými údermi malých nožičiek a ručičiek. Počas tretieho trimestra ukážkového tehotenstva však Soňa začala mať pochybnosti. „Dcérka bola príliš dlhá a ťažká,“ spomína si.

Lekári vystrašenú mamičku upokojovali a tvrdili, že všetko je v najväčšom poriadku. Slovám profesionálov uverila a obavy sa rozplynuli. Keď sa Laurinka začala pýtať na svet, doktori Soňu len utvrdili v tom, že všetko je v poriadku, len to bude dlhšie trvať. A tak aj bolo. Pôrod bol dlhý a namáhavý. Soňa mala zlé tušenie a lekárov žiadala o ultrazvukové vyšetrenie, aby sa ukázalo, či nie je potrebný cisársky rez. „Cítila som že niečo nie je v poriadku,“ opisuje Soňa.

 

Rodený talent modelky v sebe nezaprie
Zobraziť galériu (3)
Rodený talent modelky v sebe nezaprie  (Zdroj: archív S.L.)

 

Odborníci v bielych plášťoch však nereagovali a Laurinku nechali prebojovať sa na svet prirodzenou cestou.  Sonine obavy sa vtedy potvrdili. „Teraz to už viem, že moje pocity boli opodstatnené, predišli by sme tak zraneniu, ku ktorému prišlo pri pôrode,“ rozpomína sa Soňa na chvíle, ktoré jej zmenili život. Keď sa Laurinka narodila, mala 5,2 kg a merala 56 centimetrov. Vyzerala ako úplne bežné novorodeniatko, avšak s vážnou diagnózou.

Lalka pri pôrode nemala dostatok priestoru a zachytili sa jej ramená. Trvalo sa jej tak poškodili nervy a svaly, čo spôsobilo, že dievčatku ochrnula ruka. Popôrodná paréza plexus brachialis - ochrnutie pravej hornej končatiny. Keď tento strašidelný názov zaznel z úst lekárov, Soňa ostala ako obarená. „Keď som to počula, zrútil sa mi svet,“ vybavuje si osudný moment. Spočiatku si nedokázala ani predstaviť, čo to všetko obnáša, no bola odhodlaná pre dcérku urobiť aj nemožné.

Soňa sa postupne dozvedala, aká to diagnóza postihla jej dievčatko, a vedela, že ich čaká beh na dlhé trate po celý život. Liečenia, terapie, cvičenia – to všetko preto, aby Laurinka mohla robiť to, čo iní považujú za úplnú samozrejmosť. „Nikdy som sa nezamýšľala nad tým že hýbať rukou je tak náročné a aké by bolo, čo i len jednu ruku odložiť si bokom a robiť najzákladnejšie veci napr. obliecť sa, ísť na toaletu ..., neuveriteľne ťažké,“ dodáva.

Cvičiť, cvičiť a cvičiť...
Zobraziť galériu (3)
Cvičiť, cvičiť a cvičiť...  (Zdroj: archív S.L.)


Laurinka je však veľmi silné a šikovné dievčatko a mamička verí, že to určite zvládne. Absolvovala už niekoľko pobytov v rehabilitačných centrách, kde urobila veľké pokroky. Samotné procedúry prepláca poisťovňa, no ubytovanie, cestu a stravu si musí rodinka platiť zo svojho. Existuje aj mnoho iných, veľmi účinných metód a pomôcok, ktoré sú však finančne veľmi náročné. Milujúci rodičia Laurinky sa preto obracajú na dobrých ľudí, ktorí by malej princeznej mohli uľahčiť život.

Ak ste sa rozhodli Laurinke pomôcť, finančné dary môžete posielať na účet rodičov s číslom: 1109153013/8410. Za každé jedno euro budú veľmi vďační.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu