Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Revolúcia v zákonoch: Pozrite si, ako sa vás dotknú zmeny od januára!

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA – Nielen pre dohodárov budú platiť od 1. januára 2013 nové pravidlá. Zvýšenie daní a odvodov postihne aj živnostníkov a podnikateľov. Zároveň je tu aj najvyšší čas rozhodnúť sa, či budete v druhom pilieri, alebo nie.

Dohodári
Od 1. januára 2013 im vzniká povinné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti, resp. len povinné dôchodkové poistenie. Preto zamestnávateľ musí dodatočne prihlásiť takýchto zamestnancov - dohodárov  do registra poistencov najneskôr do 31. januára 2013. Táto lehota neplatí pre dohody, ktoré vzniknú po 31. decembri 2012. V týchto prípadoch zamestnávateľ plní prihlasovaciu povinnosť v klasickej lehote pred vznikom povinného poistenia, najneskôr pred začatím výkonu činnosti. V Zákonníku práce sa aj naďalej zachovajú všetky tri formy dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru:

- dohody o vykonaní práce
- dohody o brigádnickej práci študentov
- dohody o pracovnej činnosti

Dohody o brigádnickej práci študentov
Po novom bude môcť mať takúto dohodu žiak strednej školy, alebo študent denného štúdia na vysokej škole, ktorý nedovŕšil 26 rokov. Prácu na základe takejto dohody možno vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom študent dovŕši 26 rokov. Odvody: zamestnanec 7%, zamestnávateľ 22,80%.

brigáda práca pomoc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Odvody stredoškolákov

Nové odvody z dohôd sa nebudú týkať žiakov strednej školy do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕšia 18 rokov veku, za podmienky, že mesačný príjem na dohodu u jedného zamestnávateľa nepresiahne sumu 66 eur. Za takýchto zamestnancov bude aj po 1.1.2013 zamestnávateľ odvádzať len úrazové a garančné poistenie. Odvody: zamestnanec 0%, zamestnávateľ 1,05%

Predčasný starobný dôchodok a dohoda
Pri práci na dohodu v akejkoľvek forme už bude poistenec povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec. Preto poberateľovi predčasného starobného dôchodku, ktorý bude pracovať na dohodu, zanikne nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku. Musí sa preto rozhodnúť, či chce naďalej poberať predčasný starobný dôchodok, alebo pracovať na dohodu. Odvody: zamestnanec 4%, zamestnávateľ 19,80 %.

Ostatní dohodári s nepravidelným príjmom: zamestnanec 11%, zamestnávateľ 32,80%
Ostatní dohodári s pravidelným príjmom: zamestnanec 13,4%, zamestnávateľ 35,20%

Nezamestnaní a dohoda
Podľa nového návrhu novely zákona o službách zamestnanosti bude môcť uchádzač o zamestnanie mesačne zarobiť 75 % zo sumy životného minima, čo v súčasnosti predstavuje 145,94 eura. Podľa pôvodného návrhu novely zákona o službách zamestnanosti sa mala možnosť privyrobiť si na dohodu pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce od apríla budúceho roka zrušiť, lebo nemotivuje uchádzačov hľadať si riadny pracovný pomer. Prax ukázala aj to, že uchádzač o zamestnanie odpracuje viac hodín, ako mu umožňuje dohoda mimo pracovného pomeru.

Živnostníci
Od nového roka čaká živnostníkov na Slovensku množstvo zmien, ktoré budú znamenať najmä zvýšenie nákladov na dane a odvody. Okrem iného sa v rámci Zákona o dani z príjmov zavádza limit na výšku paušálnych výdavkov v sume 5040 eur ročne. Pri výpočte paušálnych výdavkov sa bude postupovať obdobným spôsobom ako za rok 2012 s tým rozdielom, že výška daňových výdavkov vypočítaná týmto spôsobom bude limitovaná sumou 420 eur mesačne. Aj pre rok 2013 by malo platiť, že v sumách paušálnych výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky SZČO okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je SZČO povinná platiť v súvislosti so svojimi dosahovanými príjmami, pričom toto poistné a príspevky si môže uplatniť vo výdavkoch v preukázateľnej výške. Od roku 2013 sa plánuje zrušiť aj možnosť uplatňovania paušálnych výdavkov u daňovníkov s príjmami z prenájmu. Tí si svoje výdavky budú musieť uplatňovať len vo forme preukázateľných daňových výdavkov, čiže na základe vedenia účtovníctva respektíve daňovej evidencie.
Zvyšuje sa aj tzv. minimálny vymeriavací základ SZČO na sociálne a zdravotné poistenie na 50% priemernej mzdy. Od 1.1.2013 tak SZČO budú platiť odvody najmenej vo výške: 185,29 eur, z toho do Sociálnej poisťovne 130,27 eur a do zdravotnej poisťovne 55,02 eur. Tento minimálny vymeriavací základ sa vzťahuje aj na dobrovoľne poistené osoby.

Zdravotné poistenie SZČO
Samostatne zárobkovo činné osoby sa o novej výške preddavku na zdravotné poistenie, ktorý majú platiť za január až december budúceho roka, dozvedia od svojej zdravotnej poisťovne do konca januára budúceho roka. Povinnosť informovať SZČO o novej sume preddavku na rok 2013 zdravotným poisťovniam uložila novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára budúceho roka. Zdravotné poisťovne však zatiaľ nemajú informáciu o tom, akú výšku odvodov na sociálne poistenie SZČO zaplatili v roku 2011. Ide pritom o jeden z údajov, ktorý je potrebný pri výpočte preddavku na zdravotné odvody. Kalkulačku pre orientačný výpočet novej výšky odvodov ponúkajú poisťovne na svojich webstránkach.

Revolúcia v zákonoch: Pozrite
Zobraziť galériu (5)

Samoplatitelia

Vymeriavací základ samoplatiteľov, teda ”dobrovoľne nezamestnaných osôb,” na zdravotné poistenie sa zvyšuje od 1.1.2013 na 50% priemernej mzdy. Pre rok 2013 to bude znamenať minimálny vymeriavací základ 393 eur, s platnosťou už od 1.1.2013! Samoplatitelia tak budú platiť poistné na zdravotné poistenie vo výške 14 % z 393 eur  = 55,02 eur.

Maximálne vymeriavacie základy
Od 1.1.2013 sa maximálne vymeriavacie základy pre všetky fondy na sociálne poistenie a zároveň na zdravotné poistenie zjednocujú a zvyšujú na 5-násobok priemernej mzdy. Pre rok 2013 to bude znamenať maximálny vymeriavací základ 3930 eur.

Invalidné poistenie v dôchodku
Od 1.1.2013 poistné na invalidné poistenie neplatí poistenec, ktorý je dôchodkovo poistený po priznaní starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku a poistenec, ktorý je poberateľom výsluhového dôchodku a dovŕšil dôchodkový vek. Poistné na invalidné poistenie neplatí za uvedených poistencov ani zamestnávateľ.

Nezmenené dávky
Nemocenská dávka sa vypočíta tak ako doteraz, najviac zo základu daného ako 1,5-násobok priemernej mzdy. Dávka garančného poistenia sa aj po 1.1.2013 vypočíta najviac zo základu daného ako 3-násobok priemernej mzdy. Dávka v nezamestnanosti priznaná po 1.1.2013 sa vypočíta najviac zo základu daného ako 2-násobok priemernej mzdy.

Revolúcia v zákonoch: Pozrite
Zobraziť galériu (5)

Zdravotné odvody z dividend
Od začiatku budúceho roka sa na príjmy z dividend a podielov na zisku zvýši sadzba na zdravotné poistenie zo súčasných 10 % na 14 %. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení. Zdravotné odvody sa budú od budúceho roka platiť z celej sumy dividend a podielov na zisku obchodných spoločností. Poberateľ dividendy, resp. podielu na zisku v sume 500 eur tak po novom na zdravotné poistenie odvedie 14 % z tejto čiastky, čo je 70 eur. Ak by zostalo v platnosti ustanovenie, ktoré zaviedla vláda Ivety Radičovej, pri 500-eurovej dividende by sa 14-percentný zdravotný odvod v budúcom roku platil len zo sumy 107 eur, čo by predstavovalo takmer 15 eur.
Kým pri ostatných príjmoch bude maximálny ročný vymeriavací základ 60-násobkom priemernej mzdy, čo je v budúcom roku 47 160 eur, pri dividendách bude osobitný maximálny ročný vymeriavací základ na úrovni 120-násobku priemernej mzdy na Slovensku, pre budúci rok 94 320 eur. Suma vyplatených dividend sa pritom nebude započítavať do celkových príjmov, a preto sa nemôže stať, že by osoba zaplatila zdravotné odvody len z dividend a vyhla sa plateniu odvodov z ostatných príjmov. Zdravotné odvody z dividend sa budú vyberať formou zrážky pri ich výplate. Preddavok na poistné z dividend bude za osobu, ktorej boli vyplatené dividendy, vypočítavať a odvádzať platiteľ dividend. Tento preddavok bude splatný do dvoch mesiacov odo dňa vyplatenia dividendy.

Druhý pilier
Druhý pilier sa už po tretíkrát v histórií otvára a to v čase medzi 1.9.2012 až 31.1.2013. V tomto čase môžu tí sporitelia, ktorým sa druhý pilier javí pre nich nevýhodný, z druhého piliera vystúpiť. Naopak tí poistenci, ktorí v druhom pilieri nie sú a sú, resp. boli poistencami podľa zákona o sociálnom poistení, môžu do druhého piliera vstúpiť. Ak niekto napr. 1. októbra 2012 z druhého piliera vystúpil, nemôže v rámci tohto istého otvorenia druhého dôchodkového piliera opätovne do neho vstúpiť.
Doteraz sa do druhého piliera vstupovalo automaticky. Vystúpiť z neho sa dalo do dvoch rokov. Tento systém sa zmenil na dobrovoľný vstup s možnosťou rozhodnúť sa najneskôr do 35 rokov veku poistenca.
Od 1.9.2012  je pomer poistného na starobné poistenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie pre sporiteľov 14% : 4%. Zavádza sa možnosť dobrovoľného príspevku sporiteľa. Takýto dobrovoľný príspevok bude do výšky 2% zo základu dane položkou znižujúcou základ dane.
Zvyšuje sa odplata za zhodnotenie v prospech správcovskej spoločnosti. Doterajších 5,6% z ročného zhodnotenia majetku sporiteľa sa zvyšuje na 10% z ročného zhodnotenia majetku.

Pre s.r.o. vyššia daň aj odvody
Legislatívne úpravy budú mať od 1. januára 2013 vplyv na výrazné zníženie čistých príjmov spoločníkov s. r. o. z podnikania. Dôvodom je najmä zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb zo súčasných 19 % na 23 %. Podnikatelia by sa mali pripraviť aj na zvýšenie sadzby zdravotného poistenia z príjmov vo forme dividend zo súčasných 10 % na 14 %. Okrem toho ich čaká aj zavedenie takzvaného osobitného vymeriavacieho základu na príjmy z dividend na účely zdravotného poistenia v sume 120-násobku priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov, čo na rok 2013 predstavuje sumu 94.320 eur.

Pôžičky študentom a učiteľom
Nový fond má od januára 2013 nahradiť súčasný Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov. Úroková sadzba pôžičiek z nového pôžičkového fondu bude obmedzená stropom 4,5 percenta. To znamená, že učitelia a študenti budú mať istotu, že nech sa stane s vládou čokoľvek, oni viac ako tento úrok platiť nebudú. Pri žiadosti o pôžičku budú mať prednosť študenti, ktorí poberajú sociálne štipendium alebo dávky v hmotnej núdzi. Až po nich nasledujú študenti s lepšími študijnými výsledkami. Pri udeľovaní pôžičiek budú mať zároveň prednosť denní študenti pred externými. O pôžičku pre pedagógov môžu žiadať pedagogickí zamestnanci, odborní zamestnanci a doktorandi. Pri pedagógoch budú mať prednosť začínajúci učitelia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu