Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Veční študenti: Ako vám vzdelávanie pomôže žiť dlhšie a spomaliť starnutie

(Zdroj: GettyImages)

Podľa najnovších vedeckých poznatkov má štúdium aj ďalšie plusy: nielen, že sa rozširujú vaše obzory, ale pravidelné vzdelávanie môže dokonca pridať roky k vášmu životu a zároveň spomaliť starnutie vašich buniek.

Vzdelávanie sa dlhodobo považuje za jeden z kľúčov k lepšiemu životu. Najnovšie výskumy však ukazujú, že jeho prínosy siahajú ešte hlbšie, až na úroveň našich buniek, píše sa na sciencealert.com. Podľa novej analýzy údajov z dlhodobej štúdie Framingham Heart Study, ktorá sleduje tri generácie obyvateľov, dlhšie chodenie do školy nielen, že poskytuje lepšie vzdelanie, ale môže aj predĺžiť život a znížiť opotrebovanie buniek.

Vplyv vzdelania na životnosť

Tím výskumníkov zo Spojených štátov, Nórska a Veľkej Británie sa ponoril hlboko do študovania vzťahu medzi vzdelaním a zdravím. Objavili, že mať diplom znamená omnoho viac než len dobrú prácu a slušný príjem. Väčšie vzdelanie môže viesť nielen k lepšiemu prístupu k zdravotnej starostlivosti, ale zdanlivo aj k pomalšiemu starnutiu našich buniek.

Daniel Belsky, epidemiológ z Kolumbijskej univerzity, poukázal na fakt, že ľudia s vyšším stupňom vzdelania majú tendenciu žiť dlhšie, čo nie je žiadna novinka. Avšak, najnovšie štúdie otvárajú zaujímavé otázky o tom, ako presne vzdelávanie prispieva k lepšiemu a dlhšiemu životu a aké konkrétne kroky by sme mohli podniknúť, aby sme tieto pozitíva ešte viac zvýraznili.

Metodika a objavy štúdie

Tímy výskumníkov využili dáta z dlhodobej štúdie Framingham Heart Study a analyzovali ich pomocou algoritmu epigenetických hodín, ktorý meria biologický vek na základe DNA markerov. Tento inovatívny prístup odhalil, že pridanie ďalších dvoch rokov štúdia k životopisu môže teoreticky spomaliť proces starnutia o 2 až 3 %. Nie je to magická tabletka, ale rozhodne to stojí za zváženie.

Porovnávanie údajov medzi rodinnými príslušníkmi umožnilo výskumníkom oddeliť vplyv vzdelania od iných faktorov, ako sú rodinné prostredie a socioekonomický status. To viedlo k zaujímavému objavu, že dlhodobé vzdelávanie má priamy vplyv na pomalšie biologické starnutie.

Vzdelanie a jeho širší vplyv

Štúdia sa zameriavala aj na tzv. vzdelanostnú mobilitu, teda na porovnanie dosiahnutého vzdelania účastníkov so vzdelaním ich rodičov a súrodencov. Výsledky boli pôsobivé: účastníci, ktorí dosiahli vyššie vzdelanie ako ich predchodcovia, vykazovali pomalšie tempo starnutia a nižšie riziko predčasnej smrti. Gloria Graf z Kolumbijskej univerzity zdôrazňuje dôležitosť týchto zistení a vyzýva k ďalšiemu výskumu, aby sa preskúmali mechanizmy, ktorými vzdelanie ovplyvňuje našu dlhovekosť a celkové zdravie.

Čo to teda znamená pre nadšencov učenia? Okrem rozširovania obzorov môže naše vzdelávanie priaznivo ovplyvniť aj dlhovekosť a kvalitu života. Vzdelanie nám totiž, ako ukázala štúdia, môže poskytnúť nielen mentálnu stimuláciu, ale aj predĺžiť život. Možno to, že sa neustále vzdelávame, nám umožní dosiahnuť zdravší a plnší život. Takto vzdelávanie nielen obohacuje našu myseľ, ale má aj priamy vplyv na naše telo.

 

Viac o téme: StarnutieDlhovekostSpomalenie starnutia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9